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Topic

Organic Agriculture

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Fact check

This is why Wheat is not a Carbon Sink

A fact check by the Thünen Institute on the climate relevance of carbon in agricultural products.

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Dossier

Soil organisms: The underfoot universe

How soil organisms regenerate to create a vast diversity, how they interact among each other and with agricultural management and how our research benefits and supports the maintenance of this microcosm of animals, bacteria, fungi and archaea.

Complete dossier


Projects

StatusInstitutTitelBeginnEnde
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
FG
Bros on pasture 10 2021 2024
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
Farm economics in Organic Farming 7 2021 2025
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Digital organic control - Does it work? 2 2021 2023
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
OL
Carbon Farming and climate labeling 12 2020 2022
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
ALL-Ready - The European Agroecology Living Lab and Research Infrastructure Network: Preparation phase 11 2020 2023
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
LandLessFood-green 10 2020 2024
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
MinimA - Quarter selective dry off in dairy cows 9 2020 2023
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Winter vetch as preceding crop to maize and as silage for pigs 9 2020 2025
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Remuneration for the environmental benefits of organic farming 5 2020 2023
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Costs and benefits of improved nutrient management strategies in organic vegetable production 1 2020 2022
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
BWOL
On the way to 20 % organic farming 1 2020
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Mulch makes happy - weed regulation in silage maize cultivation 9 2019 2023
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
PPILOW 9 2019 2024
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Feeding silage from early-cut red clover to fattening pigs 6 2019 2022
Läuft Institut für Biodiversität
BD
MA
SoildiverAgro - Soil biodiversity enhancement in European agroecosystems 6 2019 2024
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Colorful chicken 3 4 2019 2021
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Optimization of intercropping for biomass production 3 2019 2023
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Cow-calf contact in dairy farming - how does it work? 2 2019 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
LandLessFood - concept 10 2018 2020
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
CowData - for a better understanding 9 2018 2022
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
MA
Soils as Carbon Sink - Business Models for Climate Goals 9 2018 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Intake of grass-clover when sows are kept on pastur 7 2018 2021
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
VIROPLANT - New biological approaches to control diseases and pests of plants 6 2018 2021
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
EIP Tierwohl-Check (Betriebliche Eigenkontrollen für mehr Tierwohl in Schleswig-Holstein) 6 2018 2022
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
UNISECO - Understanding and Improving the Sustainability of Agro-ecological Farming Systems in the EU 5 2018 2021
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Piglet nest 5 2018 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
MIX-ENABLE - Grazing together: cattle and broilers 4 2018 2021
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
MA
Milk & Calf – Marketing of products from dairy farms practicing cow-calf-contact 1 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Development of an animal-friendly feeding system for horned goats 1 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Feasibility of animal welfare indicators in on-farm self-assessment 3 2017 2021
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Treated common vetch seeds for monogastrics 3 2017 2021
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Colorful chicken 2 2017 2018
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Q Check: Animal welfare in dairy cow husbandry with a system 1 2017 2020
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Small grain legumes in organic feeds for pigs and poultry 6 2016 2021
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Fattening trial feed structure 4 2016 2016
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
Pasture based fattening of male dairy calves – an option for the future? 4 2016 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
More iron for healthier piglets 2 2016 2017
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Mobile Chicken Research Center 1 2016 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Pilot study with germinated vetch seeds fed to laying hens 10 2015 2016
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
OL
Accompanying research on the National Future Plan of Organic Farming 7 2015 2017
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
OL
Public benefits of organic agriculture for environment and society 7 2015 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
Politic support for organic farming - measures, strategies and farm-level perspectives 7 2015 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Organic Farming in Korea 7 2015 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
How you measure emissions from open stable systems 4 2015 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Making blue lupins more competitive 2 2015 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
CORYNE Methionin production 10 2014 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Management concept for dairy goat farmers - Stable Schools 9 2014 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
The animal as driver for changes in farm management 8 2014 2021
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
OL
Economic analyses of resource efficiency of farms 7 2014 2020
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Maize and beans in mixed cropping 4 2014 2020
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
What effects do grassland and grazing management have on cow health and welfare? 10 2013 2016
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Less antibiotics - higher mastitis risk? 9 2013 2023
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
Environmental and welfare aspects of pig outdoor runs 4 2013 2018
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
International competitiveness of organic arable farming in Germany 3 2013 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Increasing goat's milk quality by reducing concentrate feeding 11 2012 2015
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Alternatives to castration 9 2012 2020
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Evaluation of the EU Organic Regulation 9 2012 2013
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
OL
Welfare friendly dairy farming – towards a result-oriented measurement and support 9 2012 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Grassland and phosphorous flows - mobilisation by growth 6 2012 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Evaluation of organic feedstuffs 3 2012 2019
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
BD
Reduced tillage for soil life 3 2012 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Clumsy Pigs: do organic sows also suffer from clinical lameness and joint injuries? 1 2012 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Green house gas impact of Norwegian milk 1 2012 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
More time with the mother - better for the calf? 11 2011 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Welfare and environmental aspects of a new concept for outwintering pens of suckler cows 11 2011 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Piglet feeding strategies 10 2011 2015
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Animal Health in Organic Farming - Publications between 1991 and 2011 7 2011 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
piglet castration 1 2011 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Lamb rearing and production of goat kid meat 11 2010 2013
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Improve herd health - Implementation of "Stable Schools" in German organic dairy farms 10 2010 2013
Abgeschlossen Institut für Agrarklimaschutz
AK
OL
How much greenhouse gases do grass-clover crop sequences emit? 10 2010 2013
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
The future of grain legumes 3 2010 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Animal welfare aspects on electronic animal identification for goats 1 2010 2012
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Deworming only for individual animals - testing of thresholds in young cattle 1 2010 2012
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Evaluation of udder health of dairy goats 11 2009 2013
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Decision Trees for Deworming 11 2009 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Natural bedding material - a risk factor for organic dairy cows? 9 2009 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Compost against Rhizoctonia 7 2009 2009
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
XXL pigs 5 2009 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Feed less Food - concentrate reduced dairy goat keeping 1 2009 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Climate change impacts and sustainability of farming systems 12 2008 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Alternatives against the pollen beetle 9 2008 2012
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Optimization of spring- and winter pea cultivation by intercropping and a reduced intensity of soil tillage 8 2008 2013
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Compensatory growth 7 2008 2009
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Methionine in peas, beans and lupines – Leaf green and root length as selection criteria in plant breeding 4 2008 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Socio-economic studies about organic farming 1 2008 2015
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Impact of changing policy framework conditions on organic farming 10 2007
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Group suckling 9 2007 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
False flax oil – A fuel component for agriculture? 9 2007 2008
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Duroc portions 7 2007 2009
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Cows on organic farms - looked at through interdisciplinary glasses 7 2007 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Unpopular guest in potatoes: wireworms 4 2007 2009
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Production of beef with endangered cattle breeds in nature protection 4 2007 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Organic potatoes: Better and tastier 3 2007 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Sensors show how dairy cows graze 1 2007 2010
Abgeschlossen Institut für Ländliche Räume
LR
BWWF
7-State-Evaluation: environment, economic growth, employment and life-quality in rural areas 11 2006 2017
Abgeschlossen Institut für Ländliche Räume
LR
BWWF
 7-state-evaluation 11 2006 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Reduced efficacy of anthelmintic drugs for cattle on pasture? 2 2006 2009
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Crop: production systems und their economics 1 2006 2024
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Improving animal health through Animal Health Plans - example laying chicken production 12 2005 2008
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Prolonged suckling period 12 2004 2007
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Genotype-Environment-Interaction in organic pig fattening 9 2004 2007
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
100% organic feed for laying hens of different hybrids with rape cake and regional grain legumes 4 2004 2006
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Growing oil crops together with other crops 3 2004 2007
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Delicious chips and French fries made from organic potatoes 5 2003 2005
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Udder health affects milk quality in dairy sheep and goats 1 2003 2007
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Peas, lupins and partners in field trials 1 2003 2024
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Status Quo and validation of holistic methods for the differentiation of organically grown from conventionally grown food 5 2002 2007
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Competitiveness of organic beef 5 2002 2004
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
Organic farming 2002 in Germany 3 2002 2004
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Keeping after dock and thistles 2 2002 2004
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
FAMACHA© color chart in the sheep and goat farming 1 2002 2005
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Control of endoparasites by Duddingtonia flagrans 9 2001 2004
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Improving animal welfare of goats 4 2001 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Transforming rural communication 3 2001 2004
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
BD
Long term effects of organic farming systems 1 2001 2022
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Monitring of natural biodiversity on the experimental station in Trenthorst estates since conversion to organic farming 1 2001 2025
Läuft Institut für Lebensverhältnisse in ländlichen Räumen
LV
BW
 What is the best way to evaluate Rural Development Programmes? 1 2001 2024
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Monitoring of organic support policies 1 2000
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Analyses of the economic situation of organic farming 1 1996
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Further development of the Thünen model network - Farm models 12 1995
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Shrub control with goats in protected biotopes 7 1993 2012

Contact

Dr. Hans Marten Paulsen
Phone
+49 4539 8880 316
hans.paulsen@thuenen.de
Institut für Ökologischen Landbau
Stellvertretende Institutsleitung
Dr. Heike Kuhnert
Institute of Farm Economics

Related Institutes

Publications

    1. 0

      Sanders J, Kuhnert H (2022) Analyse der wirtschaftlichen Lage ökologisch wirtschaftender Betriebe im Wirtschaftsjahr 2020/21. Braunschweig: Thünen-Institut für Betriebswirtschaft, 9 p

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064988.pdf

    2. 1

      Baldinger L, Aulrich K, Böhm H, Bussemas R, Höhne A, Rinke N (2022) Behandelte Saatwickenkörner als eiweißreiches Futter für Hühner und Schweine im Ökolandbau. Trenthorst: Thünen-Institut für ökologischen Landbau, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/21, DOI:10.3220/PB1653378705000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064892.pdf

    3. 2

      Seith T, Beisecker R, Becker H, Wagner K, Schulz F, Warnecke S, Paulsen HM (2022) Beratungsansatz und -instrument zur Tiergerechtheit und Tiergesundheit - das Tierwohl-Tool Milchvieh. Thünen Rep 92:343-360, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064687.pdf

    4. 3

      Wagner K, Schulz F, Hinterstoißer P, Schüler M, Warnecke S, Paulsen HM (2022) Charakterisierung der Milchproduktion auf den Pilotbetrieben in Hinblick auf Milchleistungs- und Haltungsparameter. Thünen Rep 92:159-204, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064680.pdf

    5. 4

      Witten S, Aulrich K (2022) Concept note: in vitro multi-enzyme approach to estimate crude protein and amino acid digestibility in grains for broilers. Organic Agric:in Press, DOI:10.1007/s13165-022-00388-0

    6. 5

      Ambrosius FHW, Kramer MR, Spiegel A, Bokkers EAM, Bock BB, Hofstede GJ (2022) Diffusion of organic farming among Dutch pig farmers: An agent-based model. Agric Syst 197:103336, DOI:10.1016/j.agsy.2021.103336

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064441.pdf

    7. 6

      Wagner K, Brinkmann J, March S, Hinterstoißer P, Schulz F, Schüler M, Warnecke S, Paulsen HM (2022) Einfluss der Wirtschaftsweisen auf die Tierwohlsituation in den Milchviehbetrieben auf Basis des Welfare Quality® Protokolls. Thünen Rep 92:227-247, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064685.pdf

    8. 7

      Schmid H, Paulsen HM, Hülsbergen KJ (2022) Generaldiskussion, Schlussfolgerungen und Ausblick. Thünen Rep 92:495-505, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064690.pdf

    9. 8

      Miesorski M, Barth K (2022) Geringeres Risiko für Kälber : Kühe schützen vor Parasiten. Bio Land(1):36-38

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064500.pdf

    10. 9

      Schmid H, Paulsen HM, Wagner K, Warnecke S, Hinterstoißer P, Schulz F, Schüler M, Chmelikova L, Anke S, Sanders J, Stieglitz I von, Schröder K, Beisecker R, Seith T, Becker H, Hülsbergen KJ (2022) Gesamtbetriebliche Optimierung der Ressourceneffizienz und des Tierwohls in den Pilotbetrieben. Thünen Rep 92:361-437, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064688.pdf

    11. 10

      Warnecke S, Ambros C, Hinterstoißer P, Lange A, Schüler M, Schulz F, Wagner K, Paulsen HM (2022) Gesundheitsprobleme und Tierarzneimittelanwendungen auf den Milchviehbetrieben im Netzwerk der Pilotbetriebe. Thünen Rep 92:249-341, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064686.pdf

    12. 11

      Wagemans J, Holtappels D, Vainio E, Rabiey M, Marzachi C, Herrero S, Ravanbakhsh M, Tebbe C, Ogliastro M, Ayllón MA, Turina M (2022) Going viral: virus-based biological control agents for plant protection. Ann Rev Phytopathol 60:2.1–2.22, DOI:10.1146/annurev-phyto-021621- 114208

    13. 12

      Knappstein K, Beckmann A, Barth K (2022) Herausforderungen bei der praktischen Umsetzung des viertelselektiven Trockenstellens im Projekt "MinimA". In: Kühe - Klima -Käsespätzle : Gegenwärtige Herausforderungen für Eutergesundheit und Milchqualität ; 14. bis 15. März 2022, Online-Tagung. 1. Aufl. Gießen: DVG Service GmbH, pp 145-151

    14. 13

      Schmid H, Paulsen HM, Hülsbergen KJ (2022) Methodischer Ansatz. Thünen Rep 92:15-29, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064679.pdf

    15. 14

      Heidbüchel KL, Baldinger L, Bussemas R (2022) Optimierung der Ferkelnestnutzung unter ökologischen Haltungsbedingungen. Trenthorst: Thünen-Institut für ökologischen Landbau, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/06, DOI:10.3220/PB1644311004000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064566.pdf

    16. 15

      Heidbüchel KL, Baldinger L, Bussemas R (2022) Optimization of piglet nest use under organic husbandry conditions. Trenthorst: Thünen Institute of Organic Farming, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/06a, DOI:10.3220/PB1644312332000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064567.pdf

    17. 16

      Beckmann A, Barth K, Knappstein K (2022) Prävalenz von Mastitiserregern in Milchviehbetrieben mit Interesse am viertelselektiven Trockenstellen (Projekt MinimA). In: Kühe - Klima -Käsespätzle : Gegenwärtige Herausforderungen für Eutergesundheit und Milchqualität ; 14. bis 15. März 2022, Online-Tagung. 1. Aufl. Gießen: DVG Service GmbH, pp 45-56

    18. 17

      Paulsen HM (2022) Praxisforschung - Feedback der Betriebsleiter aus dem Pilotbetriebenetzwerk. Thünen Rep 92:439-455, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064689.pdf

    19. 18

      Wagner K, Schulz F, Brinkmann J, March S, Hinterstoißer P, Schüler M, Warnecke S, Paulsen HM (2022) Problembereiche der Tierwohlsituation und mögliche Maßnahmen zu deren Verbesserung in den Milchviehbetrieben des Pilotbetriebenetzwerks. Thünen Rep 92:205-225, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064684.pdf

    20. 19

      Schmid H, Paulsen HM, Hülsbergen KJ (2022) Problemstellung, Forschungsbedarf und Projektziele. Thünen Rep 92:3-14, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064678.pdf

    21. 20

      Hülsbergen KJ, Schmid H, Paulsen HM (eds) (2022) Steigerung der Ressourceneffizienz durch gesamtbetriebliche Optimierung der Pflanzen- und Milchproduktion unter Einbindung von Tierwohlaspekten - Untersuchungen in einem Netzwerk von Pilotbetrieben. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 540 p, Thünen Rep 92, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064672.pdf

    22. 21

      Hülsbergen KJ, Schmid H, Paulsen HM (2022) Steigerung der Ressourceneffizienz durch gesamtbetriebliche Optimierung der Pflanzen- und Milchproduktion unter Einbindung von Tierwohlaspekten - Untersuchungen in einem Netzwerk von Pilotbetrieben : Kurzfassung. Thünen Rep 92: 1, DOI:10.3220/REP1646034190000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064677.pdf

    23. 22

      Spiegel A, Coletta A, Severini S (2022) The distortive effect of organic payments: An example of policy failure in the case of hazelnut plantation. Land Use Pol 119:106202, DOI:10.1016/j.landusepol.2022.106202

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064895.pdf

    24. 23

      Baldinger L, Aulrich K, Böhm H, Bussemas R, Höhne A, Rinke N (2022) Treated common vetch seeds as high-protein feed for chickens and pigs in organic agriculture. Trenthorst: Thünen Institute of Organic Farming, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/21a, DOI:10.3220/PB1653379019000

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064893.pdf

    25. 24

      Heise J, Dehler M, Witte T de (2022) Wie wirtschaftlich ist viehloser Ökolandbau? Rhein Bauernzeitg(23):27-29

    26. 25

      Bergschmidt A, March S, Wagner K, Brinkmann J (2021) A results-oriented approach for the animal welfare measure of the European Union’s rural development programme. Animals MDPI 11(6):1570, DOI:10.3390/ani11061570

      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063645.pdf

    27. 26

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      https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063535.pdf

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      Seeger JN, Ziebell H, Then C, Astor T, Böhm H, Saucke H (2021) Der aktuelle Stand zum Nanovirus pea necrotic yellow dwarf virus in Deutschland. Julius Kühn Arch 467:408-409

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      Messinger D, Weindl PA, Aulrich K, Pleger L, Weindl PN, Bellof G (2021) Determination of apparent total tract digestibility of nutrients of lucerne (Medicago sativa) and red clover (Trifolium pratense) products in growing pigs. Züchtungskunde 93(5):389-405

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      Baldinger L, Bussemas R (2021) Dual-purpose production of eggs and meat - part 2: hens of crosses between layer and meat breeds show moderate laying performance but choose feed with less protein than a layer hybrid, indicating the potential to reduce protein in diets. Organic Agric 11:73-87, DOI:10.1007/s13165-020-00328-w

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      Werner D, Baldinger L, Bussemas R, Büttner S, Weißmann F, Ciulu M, Mörlein J, Mörlein D (2021) Early immunocastration of pigs: from farming to meat quality. Animals MDPI 11:298, DOI:10.3390/ani11020298

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      Rinke N, Böhm H (2021) Einfluss des Gemengeanbaus auf die Erträge und Rohproteinerträge verschiedener Körnerleguminosen im Ökolandbau. Mitt Gesellsch Pflanzenbauwiss 32:72-73

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      Seeger JN, Astor T, Ziebell H, Then C, Böhm H, Saucke H (2021) Einsatz multispektraler Drohnenfotos zur Detektion und Ertragsabschätzung von Nanovirusinfektionen (PNYDV) in Ackerbohne (Vicia faba L.). Julius Kühn Arch 467: 420

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      Phillips HRP, Bach EM, Bartz MLC, Bennett J, Beugnon R, Briones MJI, Brown G, Ferlian O, Gongalsky KB, Guerra CA, König-Ries B, Krebs J, Orgiazzi A, Ramirez KS, Russell DJ, Schwarz B, Wall DH, Brose U, Decaëns T, Moos JH, et al (2021) Global data on earthworm abundance, biomass, diversity and corresponding environmental properties. Sci Data 8:136, DOI:10.1038/s41597-021-00912-z

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      Cazacu M, Balazs K, Schwarz G, Miller D (2021) Issue Briefs for Practitioners and Policy-Makers : Deliverable Report D6.5. UNISECO project, 11 p, DOI:10.5281/zenodo.5557052

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      Meyer-Höfer M von, Gerlach R, Jumshudzade Z, Paulsen HM (2021) Klimaschonende Landwirtschaft angehen - Dialog zwischen Verbrauchern und Landwirten fördern. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/29, DOI:10.3220/PB1635773726000

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      Barth K, Christoph-Schulz IB, Placzek M (2021) Kuhgebundene Aufzucht - bald keine Nische mehr? Top Agrar Spezialprogr Rindviehhalt(8):R8-R10

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      Böhm H, Aulrich K, Baldinger L, Barth K, Bussemas J, Bussemas R, Büttner S, Höppner F, Kälber T, Meyer U (2021) Mais und Stangen- oder Feuerbohnen im Gemenge. Trenthorst: Thünen-Institut für ökologischen Landbau, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/15, DOI:10.3220/PB1620817725000

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      Baldinger L (2021) Mais-Bohnen-Silage für die Schweine. Landfreund(2):54-55

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      Böhm H, Aulrich K, Baldinger L, Barth K, Bussemas J, Bussemas R, Büttner S, Höppner F, Kälber T, Meyer U (2021) Maize intercropped with climbing beans: from cultivation to feeding. Trenthorst: Thünen Institute of Organic Farming, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/15a, DOI:10.3220/PB1620818780000

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      Carolus JF, Polaschegg M, Schwarz G (2021) Marktimpulse für eine gesteigerte Wertschöpfung durch agrarökologische Praktiken im marktorientierten Ackerbau. UNISECO project, 2 p, Policy Brief, DOI:10.5281/zenodo.4803335

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      Schwarz G, Carolus JF, Irvine K, Miller D, Smyrniotopoulou A, Vlahos G, Povellato A, Vanni F, Prazan J, Fleury P, Guisepelli E, Vincent A, Landert J, Albanito F, Röös E, Cazacu M, Fratila M (2021) Methodological Briefs : Deliverable Report D6.4. UNISECO project, 56 p, DOI:10.5281/zenodo.5555079

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      Holzgreve H, Cordes I, Roux S, Böhm H (2021) Mit Weißer Lupine und Hafer aufs Ganze - Optimierung der Saatstärkenverhältnisse im Gemenge für GPS oder Biogas im ökologischen Landbau. Mitt Gesellsch Pflanzenbauwiss 32:74-75

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      Hampe M, Walther S (2021) Ökologische und ökonomische Potenziale digitaler Technologien im Unkrautmanagement. In: Kuratorium für Technik und Bauwesen in der Landwirtschaft (ed) Boden gut machen - neue Ackerbausysteme : KTBL-Tagung vom 16. bis 17. März 2021. Darmstadt: KTBL, pp 214-215

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      Miller D, Smyrniotopoulou A, Irvine K, Vlahos G, Schwarz G, Budniok M-A (2021) Operation of a Multi-Actor Platform in a transdisciplinary project focused on agro-ecological transitions. UNISECO project, 2 p, Policy Brief, DOI:10.5281/zenodo.4980160

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      Wagner K, Schulz F, Brinkmann J, March S, Hinterstoißer P, Schüler M, Warnecke S, Paulsen HM (2021) Problembereiche der Tierwohlsituation und mögliche Maßnahmen zu deren Verbesserung in den Milchviehbetrieben des Pilotbetriebenetzwerks. In: Steigerung der Ressourceneffizienz durch gesamtbetriebliche Optimierung der Pflanzen- und Milchproduktion unter Einbindung von Tierwohlaspekten : Abschlussbericht. pp 233-252

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      Schwarz G, Prazan J, Landert J, Miller D, Vanni F, Carolus JF, Weisshaidinger R, Bartel-Kratochvil R, Mayer A, Frick R, Hrabalová A, Linares Quero A, Iragui U, Astrain Massa C, Helin J, Huismann D, Guisepelli E, Fleury P, Vincent A, Smyrniotopoulou A, et al (2021) Report on Key Barriers of Agro-ecological Farming Systems in Europe and Co-constructed Strategies : Deliverable Report D3.4. UNISECO project, 126 p, DOI:10.5281/zenodo.5549542

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      Aulrich K, Becker K, Bellof G, Böhm H, Bussemas R, Hartmann S, Kirn A, Liebhardt P, Manek G, Maxa J, Messinger D, Paczkowski A, Pleger L, Salomon Y, Thurner S, Weindl PA, Weindl PN, Werner D, Witten S (2021) Schlussbericht zum Thema Grünleguminosen als Eiweiß- und Raufuttermittel in der ökologischen Geflügel- und Schweinefütterung (GRÜNLEGUM). Bonn: BÖLN, 211 p

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      Höhne A (2021) Schweine mögen es zubereitet. Landfreund(2):52-53

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      Baldinger L, Büttner S, Aulrich K, Bussemas R (2021) Silage from intercropping of maize with common beans (Phaseolus vulgaris) as roughage for fattening pigs. Thünen Rep 88: 158

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      Schmidt F, Horn S-I, Stribrny K, Jobst F, Mayr M, Böhm H, Urbatzka P, Graß R, Wachendorf M (2021) Silomaisanbau und Unkrautregulierung - präventive, systemare Maßnahmen in der Fruchtfolge- und Anbaugestaltung (UNSIFRAN) - Ergebnisse des 1. Versuchsjahres. Mitt Gesellsch Pflanzenbauwiss 32:239-240

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      Aulrich K, Bussemas J, Böhm H, Höppner F (2021) Sortenwahl im Mais-Bohnen-Gemengeanbau - Aspekte aus Pflanzenbau und Futterbewertung. In: Mais-Bohnen-Gemenge : Tagung des Ausschusses Futterkonservierung und Fütterung im Deutschen Maiskomitee e. V. (DMK) am 25. Februar 2021. Bonn: Deutsches Maiskomitee, pp 9-15

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      Schwarz G, Prazan J, Landert J, Miller D, Vanni F (2021) Supporting advice, education and lifelong learning to promote agroecological transitions. UNISECO project, 2 p, Policy Brief, DOI:10.5281/zenodo.5009012

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      Wagner K, Brinkmann J, Bergschmidt A, Renziehausen C, March S (2021) The effects of farming systems (organic vs. conventional) on dairy cow welfare, based on the Welfare Quality® protocol. Animal 15(8):100301, DOI:10.1016/j.animal.2021.100301

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      Schmidt F, Jobst F, Mayr M, Horn S-I, Stribrny K, Urbatzka P, Böhm H, Graß R, Wachendorf M (2021) Unkrautregulierung im Silomaisanbau durch präventive, systemare Maßnahmen in der Fruchtfolge- und Anbaugestaltung (UNSIFRAN) - Ergebnisse des 1. Untersuchungsjahres. Julius Kühn Arch 467:533-534

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    81. 80

      Landert J, Schwarz G, Cazacu M, Prazan J, Helin J, Weisshaidinger R, Bartel-Kratochvil R, Mayer A, Hrabalová A, Guisepelli E, Fleury P, Vincent A, Carolus JF, Smyrniotopoulou A, Vlahos G, Balazs K, Szilagyi A, Podmaniczky L, Gava O, Povellato A, et al (2021) Updated Story Maps on Lessons Learnt from each Case Study : Deliverable Report D3.6. UNISECO project, 15 p, DOI:10.5281/zenodo.5576192

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      Padel S (2020) Arbeiten in der Landwirtschaft: (K)Eine Frauensache? Ökol Landbau(2):12-14

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      Landert J, Pfeifer C, Carolus JF, Schwarz G, Albanito F, Muller A, Smith P, Sanders J, Schader C, Vanni F, Prazan J, Baumgart L, Blockeel J, Weisshaidinger R, Bartel-Kratochvil R, Hollaus A, Mayer A, Hrabalová A, Helin J, Aakkula J, et al (2020) Assessing agro-ecological practices using a combination of three sustainability assessment tools. Landbauforsch J Sustainable Organic Agric Syst 70(2):129-144, DOI:10.3220/LBF1612794225000

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      Albanito F, Landert J, Carolus JF, Smith P, Schwarz G, Pfeifer C, Müller A, Helin J, Huismann D, Guisepelli E, Fleury P, Vincent A, Smyrniotopoulou A, Vlahos G, Iordanidis Y, Szilagyi A, Podmaniczky L, Balazs K, Galioto F, Sanders J, et al (2020) Assessment of sustainability trade-offs and synergies among agro-ecological practices at farm level : Deliverable Report D3.5. UNISECO project, 108 p, DOI:10.5281/zenodo.5576122

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