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Thünen topic

Society’s Expectations

Monoculture, overfishing, aging - such striking negative images are widely known. But what does our society want instead, and at what cost? To support policy making, we analyze expectations of different stakeholder groups and elaborate contradictions and priorities.

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Fact check

Meat or Plant?

More and more Germans are giving up animal products. But are plant-based alternatives actually replacing animal protein products? Based on real purchase data from the Gesellschaft für Konsumforschung (GfK), the Thünen Institute has investigated the demand of private households for animal and plant protein suppliers for 2017 to 2020.

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Focus Dossier

Methods of consumer and social research

What motivates consumers to make their purchasing decisions? What opinions and preferences an what knowledge do they have? To find out, social science surveys are indispensable.

Complete Dossier

  • Komplizierte Gleichungen stehen durcheinander auf weißem Hintergrund

    Choice Experiments

    Choice Experiments can be used to determine how much a certain good is worth to people and how the individual properties of this good influence this value. This works just as well for products that are traded on markets as for environmental goods for which there are no markets.

  • Geldstücke liegen gestapelt auf Erde

    Contingent Valuation

    The Contingent Valuation Method is one of several ways to determine consumers' preferences and willingness to pay for products and certain product features.

  • Einige Personen sitzen um einen Tisch mit farbigen Karten und einem Laptop auf dem Tisch, im Hintergrund Logos von Nachhaltigkeitszertifikaten

    Group discussion

    The group discussion is a qualitative survey method. Under the guidance of a moderator, several people who usually do not know each other discuss a specific topic.


Involved Institutes

Contact

Maire von Meyer-Höfer
Institute of Market Analysis
A portrait of Peter Elsasser
Institute of Forestry
Deputy · Head of Working Area Economic Evaluation, Forests and Society
Institute of Sea Fisheries

Projects

StatusInstitutTitelBeginnEnde
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
REHA - Regional study Harz 2 2024 2027
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
KB
CO2 footprints in the food chain 11 2023 2026
Läuft Institut für Ostseefischerei
OF
marEEchange - Marine ecological-economic systems in global change: responsibility for regime change and sustainability 11 2023 2025
Läuft Institut für Biodiversität
BD
MA
Linking Soil Biodiversity and Ecosystem Functions and Services in Different Land Uses 9 2023 2028
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Forest Recreation Values compared over time 7 2023 2024
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Eat climate friendly 1 2023 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
BW
Enhancing Soil health through Values-based business models 1 2023 2027
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Incentive effects, acceptance and climate effectiveness of different remuneration options for climate protection in forestry (AnAKHon) 1 2023 2025
Läuft Institut für Ostseefischerei
OF
What kind of fishing experience do you want? 1 2023 2024
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
KB
CO2 footprints in the food chain (preliminary project) 11 2022 2023
Läuft Institut für Seefischerei
SF
Novel shrimp peeling machine to improve the North Sea shrimp value chain 3 2022 2024
Abgeschlossen Institut für Ostseefischerei
OF
Return of the grey seal 2 2022 2023
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Multi-stage assessment of biobased negative emission technologies (BioNET) 1 2022 2024
Läuft Institut für Seefischerei
SF
OF
Future Forum Coastal Fisheries 2045 12 2021 2024
Läuft Institut für Ostseefischerei
OF
SF
Think Tank Coastal Fisheries 2045 12 2021 2024
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
OL
Carbon Farming and climate labeling 12 2020 2022
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Living lab Tellow 9 2020
Läuft Institut für Ostseefischerei
OF
Recreational fishing in Germany 7 2020 2024
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Bioeconomy-Monitoring in Uruguay 7 2020 2022
Läuft Institut für Holzforschung
HF
Implementation of new normative requirements for LCA data for wood construction products in the ÖKOBAUDAT database 12 2019 2025
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
SocialLab II 9 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Perspectives of German animal welfare meat on export markets 1 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
LandLessFood - concept 10 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Recalculation of the coefficients for determining human meat consumption from the supply balance of meat 8 2018 2023
Abgeschlossen Institut für Ostseefischerei
OF
Marine debris and what anglers can do 7 2018 2019
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
CO2-tax on GHG emissions related to agriculture 3 2018 2019
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Accompanying research on the organization of deforestation-free supply chains 10 2017 2025
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Microbiotas on African import timber: non-indigenous fungi and bacteria 8 2017 2023
Abgeschlossen Institut für Seefischerei
SF
FI
Tipping points of the socioecological system of the North Sea (SeaUseTip) 7 2017 2018
Abgeschlossen Institut für Agrartechnologie
AT
MA
Biodegradable biobased plastics - Recommendations for appropriate use 6 2017 2019
Läuft Institut für Holzforschung
HF
WFWOFG
Charter for Wood 2.0 5 2017 2030
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Building materials for affordable housing ​made from bio-based and recycling resources (BioHome) 3 2017 2020
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Datenbasis zur Bewertung einer Nachhaltigen und Effizienten Holzverwendung im deutschen Bausektor 2 2017 2022
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
The Death Watch Beetle: Dietary preferences and life habits 1 2017 2022
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
WF
Scenarios of the Bio Economy 2050 - Potentials, trade-offs, solution strategies 1 2017 2020
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Strengthening renewable raw materials in the insulation market 12 2016 2019
Abgeschlossen Institut für Fischereiökologie
FI
Hampering illegal fishing activities and seafood fraud by means of DNA profiling 9 2016 2020
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Rapid testing of VOC emission from wood products 7 2016 2018
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
How do building materials affect indoor air quality? 4 2016 2019
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Quantification and regionalisation of economic values of forest ecosystem services in Germany 1 2016 2019
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Database on Environmental benefit valuation studies of forests 11 2015 2016
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
SocialLab 5 2015 2020
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
LRBW
5-State-Evaluation: Forestry related measures 5 2015 2024
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Payments for Environmental Services (PES) - LaForeT 1 2015 2020
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
The climate change mitigation potential of wood usage in new residential buildings 10 2014 2016
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Economic assessment of food safety with regard to zoonoses 10 2013 2016
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
OL
Happy cows? 7 2013 2018
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Sustainable milk production in Lower Saxony 5 2013 2014
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
HF
Unintended consequences of implementing a sustainability strategy 11 2012 2016
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Special editing office for Wooden building products in the Ecological building material information system WECOBIS in the Federal Institute for Research on Building, Urban Affairs and Spatial Development 10 2012 2022
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
LRAK
FACCE MACSUR - Agriculture and Climate Change 6 2012 2017
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Reducing energy consumption in the sawmilling industry 1 2012 2015
Läuft Institut für Holzforschung
HF
Standard compliant life cylce assessment data for wooden building products 1 2012
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Recreation Value of Forests 10 2011 2013
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Life Cycle Assessment of Furniture 3 2011 2015
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Lamb rearing and production of goat kid meat 11 2010 2013
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
LRBDAK
CC-LandStraD: Economic valuation of public goods provided by forests 11 2010 2015
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Life cycle assessment of prefabricated wooden houses: What are the environmental impacts from the forest to the construction site? 5 2010 2016
Läuft Institut für Ostseefischerei
OF
Fish stocks online (Fischbestände Online): Sustainable fish purchasing - but how? 2 2010 2025
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
FTP Germany 1 2010 2011
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
How environmental friendly is timber production in Germany? 10 2009 2012
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
WF
Water Use within Life Cycle Assessment 7 2009 2013
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Focus on School Milk 11 2008 2015
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Socio-economic studies about organic farming 1 2008 2015
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
LRBW
7-State-Evaluation: Forestry related measures 10 2007 2017
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Crop: production systems und their economics 1 2006 2024
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Improving animal health through Animal Health Plans - example laying chicken production 12 2005 2008
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Forests as carbon sinks: How to remunerate this service? 8 2005 2013
Läuft Institut für Holzforschung
HF
Scientific support of the European Standard Committee 'Sustainable Building' (CEN/TC 350) and its national mirror committees (DIN) 7 2005
Läuft Institut für Holzforschung
HF
Participation at the Round Table Building for Future [prev. Sustainable Building and Ressource Efficiency] at the Federal Ministry for Housing, Urban Development and Building with Expertise on Life Cycle and Sustainability Assessment 2 2005
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Improving animal welfare of goats 4 2001 2018
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Federal Government assesses forest certification schemes for public procurement 1 2001 2024
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Monitring of natural biodiversity on the experimental station in Trenthorst estates since conversion to organic farming 1 2001 2025
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Shrub control with goats in protected biotopes 7 1993 2012

Publications

  1. 0

    Stockmann J, Franz K, Seintsch B, Neitzel C (2024) Factors explaining the willingness of small-scale private forest owners to engage in forestry - A German case study. Forests 15(2):319, DOI:10.3390/f15020319

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067673.pdf

  2. 1

    Bardusch B, Schulze Walgern A, Christoph-Schulz IB, Mergenthaler M (2024) Medienberichterstattung über Nutztierhaltung: Wahrnehmungen und Bewertung in der deutschen Bevölkerung. J Consumer Protect Food Safety: Online First, Mar 2024, DOI:10.1007/s00003-024-01481-0

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067790.pdf

  3. 2

    Schütz A, Sonntag WI, Christoph-Schulz IB, Faletar I (2023) Assessing citizens' views on the importance of animal welfare and other sustainability aspects in livestock farming using best-worst scaling. Front Anim Sci 4:1201685, DOI:10.3389/fanim.2023.1201685

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067308.pdf

  4. 3

    Grunewald K, Meier S, Bastian O, Syrbe RU, Walz U, Schweppe-Kraft B, Lampkin N, Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J, Haase D, Gerhard P, Kochan B, Neumann I, Richter B, Schäfer A, Schwarz S, Ohnesorge B, et al (2023) Bewertung von Ökosystemen und deren Leistungen in Deutschland. In: Grunewald K, Bastian O (eds) Ökosystemleistungen : Konzept, Methoden, Bewertungs- und Steuerungsansätze. 2. Auflage. Berlin: Springer Spektrum, pp 251-478, DOI:10.1007/978-3-662-65916-8_5

  5. 4

    Berkes J, Ollier C, Faletar I, Christoph-Schulz IB, Mergenthaler M (2023) Change talk: Levels of adaptability to the livestock sector transformation. Int J Food Syst Dynam 14(2):166-176, DOI:10.18461/ijfsd.v14i2.F3

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067309.pdf

  6. 5

    Strehlow HV, Korzhenevych A, Lucas J, Lewin W-C, Weltersbach MS, Riepe C, Arlinghaus R (2023) Economic impact of resident and nonresident marine anglers to the local economy in Mecklenburg-Western Pomerania, Germany. Fish Manag Ecol: in Press, DOI:10.1111/fme.12664

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067157.pdf

  7. 6

    Cimer K, Ivemeyer S, Hauschild J, Krause F, March S, Brinkmann J, Meyer R (2023) Entwicklung von innovativen Lehr-Lern-Settings zur Forderung einer tierwohlorientierten Handlungskompetenz von Junglandwirt*innen. In: Bibic V, Schmidtke K (eds) One step ahead - einen Schritt voraus! : Beiträge zur 16. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, 07.-10. März 2023, Frick (CH), FiBL Campus. 1. Auflage. Berlin: Verlag Dr Köster, pp 770-771

  8. 7

    Bischoff TS, Hipp A, Runst P (2023) Firm innovation and generalized trust as a regional resource. Res Policy 52(8):104813, DOI:10.1016/j.respol.2023.104813

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066568.pdf

  9. 8

    Troost C, Huber R, Bell AR, van Delden H, Filatova T, Le QB, Lippe M, Niamir L, Polhill JG, Sun Z, Berger T (2023) How to keep it adequate: A protocol for ensuring validity in agent-based simulation. Environ Modelling Software 159:105559, DOI:10.1016/j.envsoft.2022.105559

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065643.pdf

  10. 9

    Barz F (2023) Identifying social practices to inform fisheries management - the case of bycatch practices of marine mammals and seabirds of German gillnet fishers. ICES J Mar Sci 80(3):458-468, DOI:10.1093/icesjms/fsac208

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065918.pdf

  11. 10

    Lehmann C, Christoph-Schulz IB (2023) Is animal welfare of great importance when purchasing poultry meat? : Results from cross-national focus groups with consumers. Int J Food Syst Dynam 14(2):197-211, DOI:10.18461/ijfsd.v14i2.F5

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067312.pdf

  12. 11

    Schulze M, Sonntag W, Meyer-Höfer M von (2023) Is less more? Investigating citizen and consumer preferences for the future direction of livestock farming policy. J Cleaner Prod 390:136136, DOI:10.1016/j.jclepro.2023.136136

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066003.pdf

  13. 12

    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J (2023) Kapitel 5.4 : Ökosystemleistungen der Wälder. In: Grunewald K, Bastian O (eds) Ökosystemleistungen : Konzept, Methoden, Bewertungs- und Steuerungsansätze. 2. Auflage. Berlin: Springer Spektrum, pp 310-328, DOI:10.1007/978-3-662-65916-8_5

  14. 13

    Lasner T, Barz F (2023) Küstenfischerei 2045: Erste Zielbilder der Thünen-Zukunftswerkstatt. Z Fischerei 3:4, DOI:10.35006/FISCHZEIT.2023.22

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067059.pdf

  15. 14

    Jahnke B, Kilian D (2023) Marktpotential und Kundenakzeptanz für unvollkommenes Obst und Gemüse: Ergebnisse von Verkaufstests im Öko-Handel [online]. In: Bibic V, Schmidtke K (eds) One step ahead - einen Schritt voraus! : Beiträge zur 16. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, 07.-10. März 2023, Frick (CH), FiBL Campus. 1. Auflage. Berlin: Verlag Dr Köster, zu finden in <https://orgprints.org/id/eprint/50522/> [zitiert am 01.12.2023]

  16. 15

    Wahler H, Fanini L, Riechers M (2023) Valuing beaches for beauty and recreation only? Uncovering perception bias through a hashtag analysis. Mar Policy 155:105707, DOI:10.1016/j.marpol.2023.105707

  17. 16

    Faletar I, Mergenthaler M, Christoph-Schulz IB (2023) What is the animal processing industry doing wrong? Critical perspectives from farmers and consumers. Proc System Dynamics Innov Food Netw 2023:1-7, DOI:10.18461/pfsd.2023.2301

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067310.pdf

  18. 17

    Gall P von, Bardusch B, Meyer-Höfer M von (2023) Ziele für die Zukunft der Tierhaltung - gelingt der staatlich initiierte Dialog? : Erkenntnisse aus der SocialLab Zukunftswerkstatt Landwirtschaftliche Tierhaltung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 27 p, Thünen Working Paper 216, DOI:10.3220/WP1689231389000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066577.pdf

  19. 18

    Kothe C, Meyer-Höfer M von, Mergenthaler M (2023) Zielgruppenspezifische kommunikative Herausforderungen und Lösungsansätze bei Organisationen im Umfeld der landwirtschaftlichen Tierhaltung. Ber Landwirtsch 101(3), DOI:10.12767/buel.v101i3.494

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067385.pdf

  20. 19

    Valatin G, Ovando P, Abildtrup J, Accastello C, Andreucci M-A, Chikalanov A, El Mokaddem A, Garcia S, Gonzalez-Sanchis M, Gordillo Vera F, Kayacan B, Little D, Lyubenova M, Nisbet TR, Paletto A, Petucco C, Termansen M, Vasylyshyn K, Vedel SE, Yousefpour R (2022) Approaches to cost-effectiveness of payments for tree planting and forest management for water quality services. Ecosyst Services 53:101373, DOI:10.1016/j.ecoser.2021.101373

  21. 20

    Barz F, Lasner T (2022) CM 203: Coastal fisheries - quo vadis? Developing visions of the future in a collaborative Stakeholder Think Tank. In: ICES 2022 Theme session F - Ocean futures: Engaging science and society in visions of the future. ICES Annual Science Conference 2022, Dublin, Ireland [book of abstracts]. Copenhagen: ICES, p 14, DOI:10.17895/ices.pub.21558579

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065923.pdf

  22. 21

    Di Guida N, Schipmann-Schwarze C, Christoph-Schulz IB (2022) Communication needs of consumers regarding trust in organic food. In: Tomsic M, Nova A, Travnikar T, Juvancic L (eds) Societal changes and their implications on agri-food systems and rural areas : proceedings of the joint conference of the Slovenian Association of Agricultural Economists (DAES) and the Austrian Association of Agricultural Economists (ÖGA), Ljubljana, September 22-23, 2022. pp 27-28

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065944.pdf

  23. 22

    Lehmann C, Christoph-Schulz IB (2022) Does the origin matter? Results from a cross-national study with poultry meat consumers. In: Tomsic M, Nova A, Travnikar T, Juvancic L (eds) Societal changes and their implications on agri-food systems and rural areas : proceedings of the joint conference of the Slovenian Association of Agricultural Economists (DAES) and the Austrian Association of Agricultural Economists (ÖGA), Ljubljana, September 22-23, 2022. pp 56-57

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065947.pdf

  24. 23

    Faletar I, Erler M, Berkes J, Ollier C, Mergenthaler M, Christoph-Schulz IB (2022) Farmers’ and citizens’ criticism towards the German food retail sector - insight into the results of a future workshop. Austrian J Agric Econ Rural Studies 31(17):133-138, DOI:10.15203/OEGA_31.17

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065949.pdf

  25. 24

    Pufahl A (2022) Fortschritt bei der Umsetzung des Bewertungsplans des EPLR Hessen 2014 bis 2020 für das Jahr 2021 : Berichtsjahr 2022 [online]. Braunschweig: Thünen-Institut für Lebensverhältnisse in ländlichen Räumen, I, 22 p, Fortschrittsber Entera Thünen 22/4, zu finden in <https://www.eler-evaluierung.de/fileadmin/eler2/Publikationen/Projektberichte/5-Laender-Bewertung/2022/Fortschr.HE_4-2022.pdf> [zitiert am 09.01.2023]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065893.pdf

  26. 25

    Faletar I, Berkes J, Ollier C, Christoph-Schulz IB, Mergenthaler M (2022) Kritische Perspektiven von LandwirtInnen und BürgerInnen auf die Agrarpolitik. Austrian J Agric Econ Rural Studies 31(11):83-89, DOI:10.15203/OEGA_31.11

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065948.pdf

  27. 26

    Haase K, Weltersbach MS, Lewin W-C, Zimmermann C, Strehlow HV (2022) Potential effects of management options on marine recreational fisheries - the example of the western Baltic cod fishery. ICES J Mar Sci 79(3):661-676, DOI:10.1093/icesjms/fsac012

  28. 27

    Haase K, Strehlow HV, Lewin W-C, Reinhardt O, Uhrmacher AM (2022) Site choice in recreational fisheries - towards an agent-based approach. In: Feng B, Pedrielli G, Peng Y, Shashaani S, Song E, Corlu CG, Lee LH, Chew EP, Roeder T, Lendermann P (eds) Proceedings of the 2022 Winter Simulation Conference (WSC), 11-14 Dec. 2022, Singapore. Piscataway, NJ, USA: IEEE, pp 819-830, DOI:10.1109/WSC57314.2022.10015240

  29. 28

    Fischer R, Karcher DB (2022) Tropical deforestation: Does researchers' direct engagement with decision makers yield more policy impact and what are trade-offs with scientific independence? Forest Pol Econ 141:102759, DOI:10.1016/j.forpol.2022.102759

  30. 29

    Faletar I, Mergenthaler M, Christoph-Schulz IB (2022) What do farmers and consumers want from the German food retail sector in terms of its role in the Value Chain. In: Tomsic M, Nova A, Travnikar T, Juvancic L (eds) Societal changes and their implications on agri-food systems and rural areas : proceedings of the joint conference of the Slovenian Association of Agricultural Economists (DAES) and the Austrian Association of Agricultural Economists (ÖGA), Ljubljana, September 22-23, 2022. pp 128-129

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065946.pdf

  31. 30

    Zapf R, Schultheiß U, Cimer K, Schubbert A, Lühken S, Michaelis S, Gieseke D (2022) „Online-Schulung Tierschutzindikatoren“ - für eine sachgerechte Erhebung von tierbezogenen Indikatoren bei Rind, Schwein und Geflügel. KTBL Schr 11530:288-290

  32. 31

    Gordillo Vera F, Eguiguren P, Köthke M, Ferrer Velasco R, Elsasser P (2021) Additionality and leakage resulting from PES implementation? Evidence from the Ecuadorian Amazonia. Forests 12(7):906, DOI:10.3390/f12070906

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063803.pdf

  33. 32

    Ermisch N, Englert H, Köthke M, Elsasser P (2021) Analyse der forstlichen Landnutzung. In: Gömann H, Fick J (eds) Wechselwirkungen zwischen Landnutzung und Klimawandel. Wiesbaden: Springer Spektrum, pp 262-279

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063431.pdf

  34. 33

    Borges R, Eyzaguirre IAL, Sa Leitao Barboza R, Boos K, Glaser M, Lopes PFM (2021) Combining knowledge systems helps understand the spatial dynamics of data-limited small-scale fisheries systems in Brazil: A methods analysis. Front Mar Sci 8:760535, DOI:10.3389/fmars.2021.760535

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064285.pdf

  35. 34

    Meyer-Höfer M von, Jumshudzade Z, Paulsen HM, Gerlach R (2021) Ein Ziel, viele Erwartungen. DLG Mitt(8):80-81

  36. 35

    Elsasser P, Grabski-Kieron U, Hellmich M, Hirschfeld J, Raabe M, Rajmis S, Sagebiel J, Siebert R, Steinführer A, Steinhäußer R, Weller P (2021) Gesellschaftliche Bewertung der Landnutzungsstrategien. In: Gömann H, Fick J (eds) Wechselwirkungen zwischen Landnutzung und Klimawandel. Wiesbaden: Springer Spektrum, pp 299-420, DOI:10.1007/978-3-658-18671-5_5

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063430.pdf

  37. 36

    Gall P von, Meyer-Höfer M von (2021) Gremien zur Transformation der landwirtschaftlichen Tierhaltung: Welche Ansätze versprechen Erfolg? : Vortrag anlässlich der 61. Jahrestagung der GEWISOLA (Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues e.V.) "Transformationsprozesse im Agrar- und Ernährungssystem: Herausforderungen für die Wirtschafts- und Sozialwissenschaften", 22. bis 24. September 2021. GEWISOLA, 12 p

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    Hoymann J, Baum S, Elsasser P, Dechow R, Gutsch M, Fick J (2021) Ist-Situation der Landnutzung in Deutschland. In: Gömann H, Fick J (eds) Wechselwirkungen zwischen Landnutzung und Klimawandel. Wiesbaden: Springer Spektrum, pp 21-70, DOI:10.1007/978-3-658-18671-5_2

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    Hinkes C (2021) Key aspects to consider when conducting synchronous text-based online focus groups - a research note. Int J Soc Res Methodol 24(6):753-759, DOI:10.1080/13645579.2020.1801277

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    Meyer-Höfer M von, Gerlach R, Jumshudzade Z, Paulsen HM (2021) Klimaschonende Landwirtschaft angehen - Dialog zwischen Verbrauchern und Landwirten fördern. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/29, DOI:10.3220/PB1635773726000

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  41. 40

    Baum S, Conradt T, Dechow R, Elsasser P, Englert H, Ermisch N, Gömann H, Goetzke R, Gottschalk P, Gutsch M, Henseler M, Hoymann J, Köthke M, Kreins P, Lasch-Born P, Suckow F, Wechsung F (2021) Modellgestützte Wirkungsanalysen ausgewählter Maßnahmen und Strategien. In: Gömann H, Fick J (eds) Wechselwirkungen zwischen Landnutzung und Klimawandel. Wiesbaden: Springer Spektrum, pp 143-297, DOI:10.1007/978-3-658-18671-5_4

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063429.pdf

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    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J, Hochgesand U (2021) Multitalent Wald: Erholung als Ökosystemleistung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 3, DOI:10.3220/CA1619096062000

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  43. 42

    Köthke M, Elsasser P, Lorenz M, Altenbrunn K, Meyerhoff J, Hochgesand U (2021) Multitalent Wald: Klimaschutz als Ökosystemleistung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 2, DOI:10.3220/CA1612261157000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063374.pdf

  44. 43

    Meyerhoff J, Elsasser P, Altenbrunn K, Lorenz M, Köthke M, Hochgesand U (2021) Multitalent Wald: Naturschutz als Ökosystemleistung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 4, DOI:10.3220/CA1628756992000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063875.pdf

  45. 44

    Köthke M, Elsasser P, Lorenz M, Altenbrunn K, Meyerhoff J, Hochgesand U (2021) Multitalented forests: climate protection as an ecosystem service. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte ­8 - 2a, DOI:10.3220/CA1636635747000

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    Meyerhoff J, Elsasser P, Altenbrunn K, Lorenz M, Köthke M, Hochgesand U (2021) Multitalented forests: nature conservation as an ecosystem service. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte ­8 - 4a, DOI:10.3220/CA1636635869000

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    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J, Hochgesand U (2021) Multitalented forests: recreation as an ecosystem service. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 3a, DOI:10.3220/CA1636635811000

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    Arlinghaus R, Lucas J, Weltersbach MS, Kömle D, Winkler HM, Riepe C, Kühn C, Strehlow HV (2021) Niche overlap among anglers, fishers and cormorants and their removals of fish biomass: A case from brackish lagoon ecosystems in the southern Baltic Sea. Fish Res 238:105894, DOI:10.1016/j.fishres.2021.105894

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    Weltersbach MS, Riepe C, Lewin W-C, Strehlow HV (2021) Ökologische, soziale und ökonomische Dimensionen des Meeresangelns in Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 210 p, Thünen Rep 83, DOI:10.3220/REP1611578297000

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    Ludwig-Ohm S, Dirksmeyer W, Klockgether K (2021) REFOWAS-Fallstudie zu Lebensmittelverlusten in der deutschen Obst- und Gemüseerzeugung. Thünen Rep 89:157-169

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    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J (2021) Spatial distribution of forest ecosystem service benefits in Germany: A multiple benefit-transfer model. Forests 12(2):169, DOI:10.3390/f12020169

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    Sturm V, Banse M (2021) Transition paths towards a bio-based economy in Germany: A model-based analysis. Biomass Bioenergy 148:106002, DOI:10.1016/j.biombioe.2021.106002

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    Janacek E, Margarian A (2020) Digitalisierung sozialer Dienstleistungen in ländlichen Regionen: Eine Analyse feldkonfigurierender Diskurse. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 64 p, Thünen Working Paper 157, DOI:10.3220/WP1602153234000

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    Elsasser P, Köthke M, Dieter M (2020) Ein Konzept zur Honorierung der Ökosystemleistungen der Wälder. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 42 p, Thünen Working Paper 152, DOI:10.3220/WP1598533026000

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    Banse M, Zander K, Babayan T, Bringezu S, Dammer L, Egenolf V, Göpel J, Haufe H, Hempel C, Hüfner R, Millinger M, Morland C, Musonda F, Partanen A, Piotrowski S, Schaldach R, Schier F, Sturm V, Weimar H, Will S, et al (2020) Eine biobasierte Zukunft in Deutschland - Szenarien und gesellschaftliche Herausforderungen. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 48 p

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    Fischer R (2020) Functional interrelations of governance elements and their effects on tropical deforestation - combining qualitative and quantitative approaches. Göttingen: Univ Göttingen, Fakultät für Forstwissenschaften und Waldökologie, 175 p, Göttingen, Univ, Fakultät für Forstwissenschaften und Waldökologie, Diss

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    Gordillo Vera F, Elsasser P, Günter S (2020) How much are Ecuadorian households willing to pay for forest conservation? Hamburg: Thünen Institute of International Forestry and Forest Economics, 1 p, Project Brief Thünen Inst 2020/04, DOI:10.3220/PB1581587083000

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    Zander K, Feucht Y (2020) How to increase demand for carp? Consumer attitudes and preferences in Germany and Poland. Brit Food J 122(11):3267-3282, DOI:10.1108/BFJ-11-2019-0875

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    Rovers AK, Bartsch J, Storz H, Zander K (2020) Mulchfolien aus biobasierten bioabbaubaren Kunststoffen: Ergebnisse aus Experteninterviews zu ihrem Einsatz in Gartenbaubetrieben. Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 55:457-459

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    Lorenz M, Elsasser P, Altenbrunn K, Meyerhoff J, Köthke M, Hochgesand U (2020) Multitalented forests: raw wood as an ecosystem service. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 1a, DOI:10.3220/CA1636635674000

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    Hinkes C, Christoph-Schulz IB (2020) No palm oil or certified sustainable palm oil? Heterogeneous consumer preferences and the role of information. Sustainability 12(18):7257, DOI:10.3390/su12187257

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    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J (2020) Regionalisierte Bewertung der Waldleistungen in Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 210 p, Thünen Rep 79, DOI:10.3220/REP1598274305000

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    Bartsch J, Rovers AK, Storz H, Zander K (2020) Schlussbericht zum Vorhaben "Bioabbaubare biobasierte Kunststoffe - Handlungsempfehlungen für den zweckmäßigen Einsatz". 168 p

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    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J (2020) Spatial valuation of forest services in Germany. Hamburg: Thünen Institute of International Forestry and Forest Economics, 1 p, Project Brief Thünen Inst 2020/24a, DOI:10.3220/PB1607428679000

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    Hüppe R, Zander K (2020) Verbraucherkommunikation zu Qualitätsanforderungen im ökologischen Obstbau. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2020/10, DOI:10.3220/PB1583415484000

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    Hinkes C, Christoph-Schulz IB (2019) Consumer attitudes toward palm oil: Insights from focus group discussions. J Food Prod Marketing 25(9):875-895, DOI:10.1080/10454446.2019.1693468

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    Christoph-Schulz IB (2019) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft. Ländl Raum (ASG) 70(4):30-31

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    Wegener JK, Urso L-M, Hörsten D von, Hegewald H, Minßen T-F, Schattenberg J, Gaus C-C, Witte T de, Nieberg H, Isermeyer F, Frerichs L, Backhaus GF (2019) Spot farming - an alternative for future plant production. J Kulturpfl 71(4):70-89, DOI:10.5073/JfK.2019.04.02

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    Kothe C, Wolfram J, Mergenthaler M, Christoph-Schulz IB, Brümmer N (2019) Wie Medien ihre Rolle als Orientierungsgeber wahrnehmen (können). Ländl Raum (ASG) 70(4):34-36

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    Lasner T (2018) "Und ein Fisch hat ein Recht darauf" - Zur sozialen Konstruktion von Fisch und deren unternehmerische Konsequenz in der Aquakultur. In: Kofahl D, Schellhaas S (eds) Kulinarische Ethnologie : Beiträge zur Wissenschaft von eigenen, fremden und globalisierten Ernährungskulturen. Bielefeld: Transcript, pp 209-224

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    Wunder S, Antoni-Komar I, Claupein E, Dirksmeyer W, Eberle U, Friedrich S, Hafner G, Hirschnitz-Garbers M, Hoffmann S, Joerß T, Langen N, Quack D, Schmid M, Schmidt TG, Schulze-Ehlers B, Speck M, Teitscheid P, Teufel J, Waskow F (2018) Handlungsansätze zur Förderung nachhaltiger Ernährungssysteme : Ergebnispapier von BMBF-Forschungsprojekten zum Thema Ernährung. Berlin: Bundesministerium für Bildung und Forschung, 35 p, NaWiKo Synthese Working Paper 3

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    Rovers AK, Wildraut C, Mergenthaler M, Sonntag WI, Meyer-Höfer M von, Spiller A, Luy J, Saggau D, Brümmer N, Christoph-Schulz IB (2018) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft : Analyse der Wahrnehmung der Nutztierhaltung durch unterschiedliche gesellschaftliche Gruppen. J Consumer Protect Food Safety 13(2):165-170, DOI:10.1007/s00003-017-1144-7

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    Wildraut C, Rovers AK, Sonntag WI, Christoph-Schulz IB, Meyer-Höfer M von, Luy J, Wolfram J, Spiller A, Mergenthaler M (2018) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft : Annäherungen in der Bewertung der landwirtschaftlichen Nutztierhaltung - Ergebnisse aus gemeinsamen Diskussionsrunden mit Tierhaltern und Verbrauchern. J Consumer Protect Food Safety 13(2):171-176, DOI:10.1007/s00003-017-1144-7

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    Christoph-Schulz IB, Hartmann M, Kenning P, Luy J, Mergenthaler M, Reisch L, Roosen J, Spiller A (2018) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft : erste Ergebnisse und Implikationen. J Consumer Protect Food Safety 13(2):145-150, DOI:10.1007/s00003-017-1144-7

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    Brümmer N, Luy J, Rovers AK, Christoph-Schulz IB (2018) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft : Mehr als eine Nische? Das Potential des Zweinutzungshuhn als Alternative zum Kükentöten. J Consumer Protect Food Safety 13(2):226-230, DOI:10.1007/s00003-017-1144-7

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    Zander K, Risius A, Feucht Y, Janssen M, Hamm U (2018) Sustainable aquaculture products: Implications of consumer awareness and of consumer preferences for promising market communication in Germany. J Aquat Food Prod Technol 27(1):5-20, DOI:10.1080/10498850.2017.1390028

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    Rieger J, Weible D, Anders S (2017) "Why some consumers don't care": heterogeneity in household responses to a food scandal. Appetite 113:200-214, DOI:10.1016/j.appet.2017.02.038

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    Straeter C, Dirksmeyer W, Homeister H, Ludwig-Ohm S, Schmieder M, Ziegler A (2017) 3. Hortinnova-Expertenworkshop zum Forschungsfeld "Anpassung gartenbaulicher Produktionssysteme an sich ändernde Herausforderungen" : 15. und 16. Juni 2016 an der Universität Bonn am Campus Klein-Altendorf. Osnabrück: WeGa eV, 29 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058903.pdf

  86. 85

    Ludwig-Ohm S, Dirksmeyer W, Homeister H, Schmieder M, Straeter C, Ziegler A (2017) 4. HortInnova-Expertenworkshop zum Forschungsfeld: "Nachhaltigkeit und Unternehmensführung in gartenbaulichen Wertschöpfungsketten" : 13. + 14. September 2016 an der Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden. Osnabrück: WeGa eV, 28 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058224.pdf

  87. 86

    Straeter C, Dirksmeyer W, Homeister H, Ludwig-Ohm S, Schmieder M, Ziegler A (2017) 5. HortInnova-Expertenworkshop zum Forschungsfeld "Urbaner Gartenbau - Orte der Zukunft für den Gartenbau" : 08. und 09. November 2016 an der Hochschule Osnabrück. Osnabrück: WeGa eV, 25 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058904.pdf

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    Rieger J, Weible D (2017) Analyse der Nachfragereaktionen auf den Dioxinskandal: Sind die Medien oder letztendlich Konsumgewohnheiten entscheidend? Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 52:113-134

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    Feucht Y, Zander K (2017) Consumers’ attitudes on carbon footprint labelling - Results of the SUSDIET project. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 52 p, Thünen Working Paper 78, DOI:10.3220/WP1507534833000

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    Bösch M, Elsasser P, Rock J, Rüter S, Weimar H, Dieter M (2017) Costs and carbon sequestration potential of alternative forest management measures in Germany. Forest Pol Econ 78:88-97, DOI:10.1016/j.forpol.2017.01.005

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    Feucht Y, Zander K, Avdelas L, Galinou-Mitsoudi S, Le Gallic B, Nourry M, Masson E, Pirrone C (2017) Deliverable: D2.2 : Results on consumer preferences for sustainable seafood products from Europe. Braunschweig: Thünen-Institut

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    Ludwig-Ohm S, Straeter C, Dirksmeyer W, Geyer M, Homeister H, Lampe I, Rath T, Schmieder M (2017) Entwurf: HortInnova-Forschungsstrategie. Bericht für den HortInnova-Ergebnisworkshop am 04. und 05. April 2017 an der Humboldt-Universität zu Berlin : BMEL-Entscheidungshilfevorhaben "Forschungsstrategie für Innovationen im Gartenbau (HortInnova)". Osnabrück: WeGa eV, 45 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058905.pdf

  97. 96

    Schmieder M, Ludwig-Ohm S (2017) Ergebnisprotokoll des HortInnova-Ergebnisworkshops am 4. und 5. April 2017 an der Humboldt-Universität zu Berlin : BMEL-Entscheidungshilfevorhaben "Forschungsstrategie für Innovationen im Gartenbau (HortInnova)". Osnabrück: WeGa eV, 11 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058956.pdf

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    Rovers AK, Christoph-Schulz IB, Saggau D, Brümmer N (2017) Gesellschaftliche Herausforderungen in der Milchviehhaltung - deutsche Milchbauern im Dialog mit Konsumenten. In: Schweizerische Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (ed) Unterlagen für die Tagung der SGA-SSE "Nachhaltige Landwirtschafts- und Ernährungssysteme", 30. März/31. März 2017, HTW Chur, Chur. pp 31-32

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    Christoph-Schulz IB, Rovers AK, Brümmer N, Saggau D (2017) Gesellschaftliche Perspektiven der landwirtschaftlichen Nutztierhaltung. Tierärztl Umsch(3):67-73

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    Ludwig-Ohm S, Straeter C, Dirksmeyer W, Geyer M, Homeister H, Lampe I, Rath T, Schmieder M, Ziegler A (2017) HortInnova-Forschungsstrategie : Abschlussbericht ; BMEL-Entscheidungsvorhaben "Forschungsstrategie für Innovationen im Gartenbau - HortInnova ; Osnabrück, 7.Juli 2017. Hannover: WeGa, 73 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058955.pdf

  101. 100

    Ludwig-Ohm S, Straeter C, Dirksmeyer W, Geyer M, Homeister H, Lampe I, Rath T, Schmieder M, Ziegler A (2017) HortInnova-Forschungsstrategie : Anhang (Materialband) ; BMEL-Entscheidungshilfevorhaben "Forschungsstrategie für Innovationen im Gartenbau - HortInnova". Hannover: WeGa, 460 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058957.pdf

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    Christoph-Schulz IB, Rovers AK, Brümmer N, Saggau D (2017) Landwirtschaft aus Sicht der Gesellschaft - warum es Sinn macht, auch diese Perspektive zu betrachten. In: 92. Fachgespräch über Geflügelkrankheiten : Hannover, 4. und 5. Mai 2017. Gießen: DVG, pp 7-8

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