Skip to main content

Thünen topic

Society’s Expectations

Monoculture, overfishing, aging - such striking negative images are widely known. But what does our society want instead, and at what cost? To support policy making, we analyze expectations of different stakeholder groups and elaborate contradictions and priorities.

[Translate to English:]
Fact check

Meat or Plant?

More and more Germans are giving up animal products. But are plant-based alternatives actually replacing animal protein products? Based on real purchase data from the Gesellschaft für Konsumforschung (GfK), the Thünen Institute has investigated the demand of private households for animal and plant protein suppliers for 2017 to 2020.

Read more

Focus Dossier

Methods of consumer and social research

What motivates consumers to make their purchasing decisions? What opinions and preferences an what knowledge do they have? To find out, social science surveys are indispensable.

Complete Dossier

  • Komplizierte Gleichungen stehen durcheinander auf weißem Hintergrund

    Choice Experiments

    Choice Experiments can be used to determine how much a certain good is worth to people and how the individual properties of this good influence this value. This works just as well for products that are traded on markets as for environmental goods for which there are no markets.

  • Geldstücke liegen gestapelt auf Erde

    Contingent Valuation

    The Contingent Valuation Method is one of several ways to determine consumers' preferences and willingness to pay for products and certain product features.

  • Einige Personen sitzen um einen Tisch mit farbigen Karten und einem Laptop auf dem Tisch, im Hintergrund Logos von Nachhaltigkeitszertifikaten

    Group discussion

    The group discussion is a qualitative survey method. Under the guidance of a moderator, several people who usually do not know each other discuss a specific topic.


Involved Institutes

Contact

Maire von Meyer-Höfer
Institute of Market Analysis
Peter Elsasser
Institute of Forestry
Deputy · Head of Working Area Economic Evaluation, Forests and Society
Institute of Sea Fisheries

Projects

StatusInstitutTitelBeginnEnde
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
REHA - Regional study Harz 2 2024 2027
Läuft Institut für Holzforschung
HF
MA
Sustainable consumption through circularity and safety in the use of recycled wood products 1 2024 2026
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
KB
CO2 footprints in the food chain 11 2023 2026
Läuft Institut für Ostseefischerei
OF
marEEchange - Marine ecological-economic systems in global change: responsibility for regime change and sustainability 11 2023 2025
Läuft Institut für Biodiversität
BD
MA
Linking Soil Biodiversity and Ecosystem Functions and Services in Different Land Uses 9 2023 2028
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Forest Recreation Values compared over time 7 2023 2024
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Eat climate friendly 1 2023 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
BWMA
Enhancing Soil health through Values-based business models 1 2023 2027
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Incentive effects, acceptance and climate effectiveness of different remuneration options for climate protection in forestry (AnAKHon) 1 2023 2025
Läuft Institut für Ostseefischerei
OF
What kind of fishing experience do you want? 1 2023 2024
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
KB
CO2 footprints in the food chain (preliminary project) 11 2022 2023
Läuft Institut für Seefischerei
SF
Novel shrimp peeling machine to improve the North Sea shrimp value chain 3 2022 2025
Abgeschlossen Institut für Ostseefischerei
OF
Return of the grey seal 2 2022 2023
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Multi-stage assessment of biobased negative emission technologies (BioNET) 1 2022 2024
Läuft Institut für Seefischerei
SF
OF
Future Forum Coastal Fisheries 2045 12 2021 2024
Läuft Institut für Ostseefischerei
OF
SF
Think Tank Coastal Fisheries 2045 12 2021 2024
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
OL
Carbon Farming and climate labeling 12 2020 2022
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Living lab Tellow 9 2020
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Living lab 9 2020
Läuft Institut für Ostseefischerei
OF
Recreational fishing in Germany 7 2020 2024
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Bioeconomy-Monitoring in Uruguay 7 2020 2022
Läuft Institut für Holzforschung
HF
Implementation of new normative requirements for LCA data for wood construction products in the ÖKOBAUDAT database 12 2019 2028
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
SocialLab II 9 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Perspectives of German animal welfare meat on export markets 1 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
LandLessFood - concept 10 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Recalculation of the coefficients for determining human meat consumption from the supply balance of meat 8 2018 2023
Abgeschlossen Institut für Ostseefischerei
OF
Marine debris and what anglers can do 7 2018 2019
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
CO2-tax on GHG emissions related to agriculture 3 2018 2019
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Accompanying research on the organization of deforestation-free supply chains 10 2017 2025
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Microbiotas on African import timber: non-indigenous fungi and bacteria 8 2017 2023
Abgeschlossen Institut für Seefischerei
SF
FI
Tipping points of the socioecological system of the North Sea (SeaUseTip) 7 2017 2018
Abgeschlossen Institut für Agrartechnologie
AT
MA
Biodegradable biobased plastics - Recommendations for appropriate use 6 2017 2019
Läuft Institut für Holzforschung
HF
WFWOFG
Charter for Wood 2.0 5 2017 2030
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Building materials for affordable housing ​made from bio-based and recycling resources (BioHome) 3 2017 2020
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Datenbasis zur Bewertung einer Nachhaltigen und Effizienten Holzverwendung im deutschen Bausektor 2 2017 2022
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
The Death Watch Beetle: Dietary preferences and life habits 1 2017 2022
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
WF
Scenarios of the Bio Economy 2050 - Potentials, trade-offs, solution strategies 1 2017 2020
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Strengthening renewable raw materials in the insulation market 12 2016 2019
Abgeschlossen Institut für Fischereiökologie
FI
Hampering illegal fishing activities and seafood fraud by means of DNA profiling 9 2016 2020
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Rapid testing of VOC emission from wood products 7 2016 2018
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
How do building materials affect indoor air quality? 4 2016 2019
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Quantification and regionalisation of economic values of forest ecosystem services in Germany 1 2016 2019
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Database on Environmental benefit valuation studies of forests 11 2015 2016
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
SocialLab 5 2015 2020
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
LRBW
5-State-Evaluation: Forestry related measures 5 2015 2024
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Payments for Environmental Services (PES) - LaForeT 1 2015 2020
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
The climate change mitigation potential of wood usage in new residential buildings 10 2014 2016
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Economic assessment of food safety with regard to zoonoses 10 2013 2016
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
OL
Happy cows? 7 2013 2018
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Sustainable milk production in Lower Saxony 5 2013 2014
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
HF
Unintended consequences of implementing a sustainability strategy 11 2012 2016
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Special editing office for Wooden building products in the Ecological building material information system WECOBIS in the Federal Institute for Research on Building, Urban Affairs and Spatial Development 10 2012 2022
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
LRAK
FACCE MACSUR - Agriculture and Climate Change 6 2012 2017
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Reducing energy consumption in the sawmilling industry 1 2012 2015
Läuft Institut für Holzforschung
HF
Standard compliant life cylce assessment data for wooden building products 1 2012
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Recreation Value of Forests 10 2011 2013
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Life Cycle Assessment of Furniture 3 2011 2015
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Lamb rearing and production of goat kid meat 11 2010 2013
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
LRBDAK
CC-LandStraD: Economic valuation of public goods provided by forests 11 2010 2015
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Life cycle assessment of prefabricated wooden houses: What are the environmental impacts from the forest to the construction site? 5 2010 2016
Läuft Institut für Ostseefischerei
OF
Fish stocks online (Fischbestände Online): Sustainable fish purchasing - but how? 2 2010 2025
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
FTP Germany 1 2010 2011
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
How environmental friendly is timber production in Germany? 10 2009 2012
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
WF
Water Use within Life Cycle Assessment 7 2009 2013
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Focus on School Milk 11 2008 2015
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Socio-economic studies about organic farming 1 2008 2015
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
LRBW
7-State-Evaluation: Forestry related measures 10 2007 2017
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Crop: production systems und their economics 1 2006 2024
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Improving animal health through Animal Health Plans - example laying chicken production 12 2005 2008
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Forests as carbon sinks: How to remunerate this service? 8 2005 2013
Läuft Institut für Holzforschung
HF
Scientific support of the European Standard Committee 'Sustainable Building' (CEN/TC 350) and its national mirror committees (DIN) 7 2005
Läuft Institut für Holzforschung
HF
Participation at the Round Table Building for Future [prev. Sustainable Building and Ressource Efficiency] at the Federal Ministry for Housing, Urban Development and Building with Expertise on Life Cycle and Sustainability Assessment 2 2005
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Improving animal welfare of goats 4 2001 2018
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Federal Government assesses forest certification schemes for public procurement 1 2001 2024
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Monitring of natural biodiversity on the experimental station in Trenthorst estates since conversion to organic farming 1 2001 2025
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Shrub control with goats in protected biotopes 7 1993 2012

Publications

  1. 0

    Gustavsen GW, Alfredsen G, van Niekerk PB, Niklewski J, Brischke C (2024) A three-country survey of personality traits and perception of fungal decay in wooden cladding. In: The 20th Annual Meeting of the Northern European Network for Wood Science and Engineering : (22nd) 23rd-24th October 2024, Edinburgh, Scotland.

  2. 1

    Christoph-Schulz IB, Faletar I, Hartmann M, Kenning P, Luy J, Mergenthaler M, Roosen J, Spiller A, Meyer-Höfer M von (2024) Arbeitspaket 1: Monitoring der gesellschaftlichen Akzeptanz der Nutztierhaltung. J Consumer Protect Food Safety 19(1, Supplement):7-11, DOI:10.1007/s00003-024-01485-w

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068167.pdf

  3. 2

    Knoke T, Elsasser P, Kindu M (2024) Considering the land-cover elasticity of ecosystem service value coefficients improves assessments of large land-use changes. Ecosyst Services 68:101645, DOI:10.1016/j.ecoser.2024.101645

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068499.pdf

  4. 3

    Krafft MJ, Kunkowski T, Ostrowski L, Selter A, Trost C (2024) Dokumentation zur 2. REGULUS-Statuskonferenz "Entscheiden unter Unsicherheit" am 08. & 09. Oktober 2024 in Freiburg. Hamburg: WaHo_boost – Wissenschaftliches Querschnittsvorhaben, 14 p, DOI:10.3220/MX1731920589000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn069079.pdf

  5. 4

    Stockmann J, Franz K, Seintsch B, Neitzel C (2024) Factors explaining the willingness of small-scale private forest owners to engage in forestry - A German case study. Forests 15(2):319, DOI:10.3390/f15020319

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067673.pdf

  6. 5

    Morugán-Coronado A, Gómez-López MD, Meno L, Fernández-Calviño D, Wustenberghs H, Schrader S, Bind D-A, Põder A, Shanskiy M, Pouta E, Tienhaara A, Calatrava J (2024) Fostering sustainable potato production: A collaborative European approach. Agronomy 14(12):2762, DOI:10.3390/agronomy14122762

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn069105.pdf

  7. 6

    Gustavsen GW, Alfredsen G, van Niekerk PB, Niklewski J, Brischke C (2024) How personality traits influence the perception of fungal decay in a wooden cladding - A survey in three European countries. In: International Research Group on Wood Protection (ed) IRG55 Scientific Conference on Wood Protection : Knoxville, Tennessee, USA, 19 - 23 May, 2024.

  8. 7

    Czernik F, Trebbin A, Herzberg R (2024) Lebensmittelverluste und -abfälle : Ein Blick in die Gastronomie und den Einzelhandel [online]. Geogr Rundsch 76(11):34-38, zu finden in <https://www.westermann.de/anlage/4668968/Lebensmittelverluste-und-abfaelle-Ein-Blick-in-die-Gastronomie-und-den-Einzelhandel> [zitiert am 04.11.2024]

  9. 8

    Bardusch B, Schulze Walgern A, Christoph-Schulz IB, Mergenthaler M (2024) Medienberichterstattung über Nutztierhaltung: Wahrnehmungen und Bewertung in der deutschen Bevölkerung. J Consumer Protect Food Safety 19(1, Supplement):91-100, DOI:10.1007/s00003-024-01481-0

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067790.pdf

  10. 9

    Faletar I, Meyer-Höfer M von, Christoph-Schulz IB (2024) Sicht der Bürgerinnen und Bürger auf Tierwohl: Wahrnehmung, Bewertung, Vorstellung und Finanzierung einer verbesserten Nutztierhaltung. J Consumer Protect Food Safety 19(1, Supplement):13-19, DOI:10.1007/s00003-024-01482-z

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068128.pdf

  11. 10

    Meyer-Höfer M von, Hartmann M, Kenning P, Luy J, Mergenthaler M, Roosen J, Spiller A, Christoph-Schulz IB (2024) SocialLab: Durch Forschung und Zusammenarbeit hin zu einer nachhaltigen landwirtschaftlichen Nutztierhaltung. J Consumer Protect Food Safety 19(1, Supplement):1-6, DOI:10.1007/s00003-024-01484-x

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068388.pdf

  12. 11

    Schütz A, Faletar I, Sonntag WI, Christoph-Schulz IB, Spiller A (2024) Tierschutz first? Wie wichtig sind unterschiedliche Nachhaltigkeitsaspekte in der Nutztierhaltung: Ein systematischer Vergleich. J Consumer Protect Food Safety 19(1, Supplement):21-27, DOI:10.1007/s00003-024-01480-1

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068129.pdf

  13. 12

    Röder N, Krämer C, Grajewski R, Lakner S, Matthews A (2024) What is the environmental potential of the post-2022 common agricultural policy? Land Use Pol 144:107219, DOI:10.1016/j.landusepol.2024.107219

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068360.pdf

  14. 13

    Meyer-Höfer M von, Gall P von, Bardusch B, Faletar I, Mergenthaler M, Luy J, Christoph-Schulz IB (2024) Zukunft durch Beteiligung - landwirtschaftliche Tierhaltung im Dialog. J Consumer Protect Food Safety 19(1, Supplement):101-110, DOI:10.1007/s00003-024-01483-y

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068137.pdf

  15. 14

    Schütz A, Sonntag WI, Christoph-Schulz IB, Faletar I (2023) Assessing citizens' views on the importance of animal welfare and other sustainability aspects in livestock farming using best-worst scaling. Front Anim Sci 4:1201685, DOI:10.3389/fanim.2023.1201685

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067308.pdf

  16. 15

    Grunewald K, Meier S, Bastian O, Syrbe RU, Walz U, Schweppe-Kraft B, Lampkin N, Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J, Haase D, Gerhard P, Kochan B, Neumann I, Richter B, Schäfer A, Schwarz S, Ohnesorge B, et al (2023) Bewertung von Ökosystemen und deren Leistungen in Deutschland. In: Grunewald K, Bastian O (eds) Ökosystemleistungen : Konzept, Methoden, Bewertungs- und Steuerungsansätze. 2. Auflage. Berlin: Springer Spektrum, pp 251-478, DOI:10.1007/978-3-662-65916-8_5

  17. 16

    Berkes J, Ollier C, Faletar I, Christoph-Schulz IB, Mergenthaler M (2023) Change talk: Levels of adaptability to the livestock sector transformation. Int J Food Syst Dynam 14(2):166-176, DOI:10.18461/ijfsd.v14i2.F3

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067309.pdf

  18. 17

    Strehlow HV, Korzhenevych A, Lucas J, Lewin W-C, Weltersbach MS, Riepe C, Arlinghaus R (2023) Economic impact of resident and nonresident marine anglers to the local economy in Mecklenburg-Western Pomerania, Germany. Fish Manag Ecol: Online First, Oct 2023, DOI:10.1111/fme.12664

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067157.pdf

  19. 18

    Cimer K, Ivemeyer S, Hauschild J, Krause F, March S, Brinkmann J, Meyer R (2023) Entwicklung von innovativen Lehr-Lern-Settings zur Forderung einer tierwohlorientierten Handlungskompetenz von Junglandwirt*innen. In: Bibic V, Schmidtke K (eds) One step ahead - einen Schritt voraus! : Beiträge zur 16. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, 07.-10. März 2023, Frick (CH), FiBL Campus. 1. Auflage. Berlin: Verlag Dr Köster, pp 770-771

  20. 19

    Bischoff TS, Hipp A, Runst P (2023) Firm innovation and generalized trust as a regional resource. Res Policy 52(8):104813, DOI:10.1016/j.respol.2023.104813

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066568.pdf

  21. 20

    Troost C, Huber R, Bell AR, van Delden H, Filatova T, Le QB, Lippe M, Niamir L, Polhill JG, Sun Z, Berger T (2023) How to keep it adequate: A protocol for ensuring validity in agent-based simulation. Environ Modelling Software 159:105559, DOI:10.1016/j.envsoft.2022.105559

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065643.pdf

  22. 21

    Barz F (2023) Identifying social practices to inform fisheries management - the case of bycatch practices of marine mammals and seabirds of German gillnet fishers. ICES J Mar Sci 80(3):458-468, DOI:10.1093/icesjms/fsac208

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065918.pdf

  23. 22

    Lehmann C, Christoph-Schulz IB (2023) Is animal welfare of great importance when purchasing poultry meat? : Results from cross-national focus groups with consumers. Int J Food Syst Dynam 14(2):197-211, DOI:10.18461/ijfsd.v14i2.F5

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067312.pdf

  24. 23

    Schulze M, Sonntag W, Meyer-Höfer M von (2023) Is less more? Investigating citizen and consumer preferences for the future direction of livestock farming policy. J Cleaner Prod 390:136136, DOI:10.1016/j.jclepro.2023.136136

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066003.pdf

  25. 24

    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J (2023) Kapitel 5.4 : Ökosystemleistungen der Wälder. In: Grunewald K, Bastian O (eds) Ökosystemleistungen : Konzept, Methoden, Bewertungs- und Steuerungsansätze. 2. Auflage. Berlin: Springer Spektrum, pp 310-328, DOI:10.1007/978-3-662-65916-8_5

  26. 25

    Lasner T, Barz F (2023) Küstenfischerei 2045: Erste Zielbilder der Thünen-Zukunftswerkstatt. Z Fischerei 3:4, DOI:10.35006/FISCHZEIT.2023.22

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067059.pdf

  27. 26

    Jahnke B, Kilian D (2023) Marktpotential und Kundenakzeptanz für unvollkommenes Obst und Gemüse: Ergebnisse von Verkaufstests im Öko-Handel [online]. In: Bibic V, Schmidtke K (eds) One step ahead - einen Schritt voraus! : Beiträge zur 16. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, 07.-10. März 2023, Frick (CH), FiBL Campus. 1. Auflage. Berlin: Verlag Dr Köster, zu finden in <https://orgprints.org/id/eprint/50522/> [zitiert am 01.12.2023]

  28. 27

    Fowler AM, Dowling NA, Lyle JM, Alós J, Anderson LE, Cooke SJ, Danylchuk AJ, Ferter K, Folpp H, Hutt C, Hyder K, Lew DK, Lowry MB, Lynch TP, Meadows N, Mugerza E, Nedreaas K, Garrone-Neto D, Ochwada-Doyle FA, Strehlow HV, et al (2023) Toward sustainable harvest strategies for marine fisheries that include recreational fishing. Fish Fisheries 24(6):1003-1019, DOI:10.1111/faf.12781

  29. 28

    Wahler H, Fanini L, Riechers M (2023) Valuing beaches for beauty and recreation only? Uncovering perception bias through a hashtag analysis. Mar Policy 155:105707, DOI:10.1016/j.marpol.2023.105707

  30. 29

    Faletar I, Mergenthaler M, Christoph-Schulz IB (2023) What is the animal processing industry doing wrong? Critical perspectives from farmers and consumers. Proc System Dynamics Innov Food Netw 2023:1-7, DOI:10.18461/pfsd.2023.2301

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067310.pdf

  31. 30

    Gall P von, Bardusch B, Meyer-Höfer M von (2023) Ziele für die Zukunft der Tierhaltung - gelingt der staatlich initiierte Dialog? : Erkenntnisse aus der SocialLab Zukunftswerkstatt Landwirtschaftliche Tierhaltung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 27 p, Thünen Working Paper 216, DOI:10.3220/WP1689231389000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066577.pdf

  32. 31

    Kothe C, Meyer-Höfer M von, Mergenthaler M (2023) Zielgruppenspezifische kommunikative Herausforderungen und Lösungsansätze bei Organisationen im Umfeld der landwirtschaftlichen Tierhaltung. Ber Landwirtsch 101(3), DOI:10.12767/buel.v101i3.494

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067385.pdf

  33. 32

    Valatin G, Ovando P, Abildtrup J, Accastello C, Andreucci M-A, Chikalanov A, El Mokaddem A, Garcia S, Gonzalez-Sanchis M, Gordillo Vera F, Kayacan B, Little D, Lyubenova M, Nisbet TR, Paletto A, Petucco C, Termansen M, Vasylyshyn K, Vedel SE, Yousefpour R (2022) Approaches to cost-effectiveness of payments for tree planting and forest management for water quality services. Ecosyst Services 53:101373, DOI:10.1016/j.ecoser.2021.101373

  34. 33

    Barz F, Lasner T (2022) CM 203: Coastal fisheries - quo vadis? Developing visions of the future in a collaborative Stakeholder Think Tank. In: ICES 2022 Theme session F - Ocean futures: Engaging science and society in visions of the future. ICES Annual Science Conference 2022, Dublin, Ireland [book of abstracts]. Copenhagen: ICES, p 14, DOI:10.17895/ices.pub.21558579

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065923.pdf

  35. 34

    Di Guida N, Schipmann-Schwarze C, Christoph-Schulz IB (2022) Communication needs of consumers regarding trust in organic food. In: Tomsic M, Nova A, Travnikar T, Juvancic L (eds) Societal changes and their implications on agri-food systems and rural areas : proceedings of the joint conference of the Slovenian Association of Agricultural Economists (DAES) and the Austrian Association of Agricultural Economists (ÖGA), Ljubljana, September 22-23, 2022. pp 27-28

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065944.pdf

  36. 35

    Lehmann C, Christoph-Schulz IB (2022) Does the origin matter? Results from a cross-national study with poultry meat consumers. In: Tomsic M, Nova A, Travnikar T, Juvancic L (eds) Societal changes and their implications on agri-food systems and rural areas : proceedings of the joint conference of the Slovenian Association of Agricultural Economists (DAES) and the Austrian Association of Agricultural Economists (ÖGA), Ljubljana, September 22-23, 2022. pp 56-57

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065947.pdf

  37. 36

    Faletar I, Erler M, Berkes J, Ollier C, Mergenthaler M, Christoph-Schulz IB (2022) Farmers’ and citizens’ criticism towards the German food retail sector - insight into the results of a future workshop. Austrian J Agric Econ Rural Studies 31(17):133-138, DOI:10.15203/OEGA_31.17

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065949.pdf

  38. 37

    Pufahl A (2022) Fortschritt bei der Umsetzung des Bewertungsplans des EPLR Hessen 2014 bis 2020 für das Jahr 2021 : Berichtsjahr 2022 [online]. Braunschweig: Thünen-Institut für Lebensverhältnisse in ländlichen Räumen, I, 22 p, Fortschrittsber Entera Thünen 22/4, zu finden in <https://www.eler-evaluierung.de/fileadmin/eler2/Publikationen/Projektberichte/5-Laender-Bewertung/2022/Fortschr.HE_4-2022.pdf> [zitiert am 09.01.2023]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065893.pdf

  39. 38

    Faletar I, Berkes J, Ollier C, Christoph-Schulz IB, Mergenthaler M (2022) Kritische Perspektiven von LandwirtInnen und BürgerInnen auf die Agrarpolitik. Austrian J Agric Econ Rural Studies 31(11):83-89, DOI:10.15203/OEGA_31.11

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065948.pdf

  40. 39

    Haase K, Weltersbach MS, Lewin W-C, Zimmermann C, Strehlow HV (2022) Potential effects of management options on marine recreational fisheries - the example of the western Baltic cod fishery. ICES J Mar Sci 79(3):661-676, DOI:10.1093/icesjms/fsac012

  41. 40

    Haase K, Strehlow HV, Lewin W-C, Reinhardt O, Uhrmacher AM (2022) Site choice in recreational fisheries - towards an agent-based approach. In: Feng B, Pedrielli G, Peng Y, Shashaani S, Song E, Corlu CG, Lee LH, Chew EP, Roeder T, Lendermann P (eds) Proceedings of the 2022 Winter Simulation Conference (WSC), 11-14 Dec. 2022, Singapore. Piscataway, NJ, USA: IEEE, pp 819-830, DOI:10.1109/WSC57314.2022.10015240

  42. 41

    Fischer R, Karcher DB (2022) Tropical deforestation: Does researchers' direct engagement with decision makers yield more policy impact and what are trade-offs with scientific independence? Forest Pol Econ 141:102759, DOI:10.1016/j.forpol.2022.102759

  43. 42

    Faletar I, Mergenthaler M, Christoph-Schulz IB (2022) What do farmers and consumers want from the German food retail sector in terms of its role in the Value Chain. In: Tomsic M, Nova A, Travnikar T, Juvancic L (eds) Societal changes and their implications on agri-food systems and rural areas : proceedings of the joint conference of the Slovenian Association of Agricultural Economists (DAES) and the Austrian Association of Agricultural Economists (ÖGA), Ljubljana, September 22-23, 2022. pp 128-129

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065946.pdf

  44. 43

    Zapf R, Schultheiß U, Cimer K, Schubbert A, Lühken S, Michaelis S, Gieseke D (2022) „Online-Schulung Tierschutzindikatoren“ - für eine sachgerechte Erhebung von tierbezogenen Indikatoren bei Rind, Schwein und Geflügel. KTBL Schr 11530:288-290

  45. 44

    Gordillo Vera F, Eguiguren P, Köthke M, Ferrer Velasco R, Elsasser P (2021) Additionality and leakage resulting from PES implementation? Evidence from the Ecuadorian Amazonia. Forests 12(7):906, DOI:10.3390/f12070906

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063803.pdf

  46. 45

    Ermisch N, Englert H, Köthke M, Elsasser P (2021) Analyse der forstlichen Landnutzung. In: Gömann H, Fick J (eds) Wechselwirkungen zwischen Landnutzung und Klimawandel. Wiesbaden: Springer Spektrum, pp 262-279

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063431.pdf

  47. 46

    Borges R, Eyzaguirre IAL, Sa Leitao Barboza R, Boos K, Glaser M, Lopes PFM (2021) Combining knowledge systems helps understand the spatial dynamics of data-limited small-scale fisheries systems in Brazil: A methods analysis. Front Mar Sci 8:760535, DOI:10.3389/fmars.2021.760535

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064285.pdf

  48. 47

    Meyer-Höfer M von, Jumshudzade Z, Paulsen HM, Gerlach R (2021) Ein Ziel, viele Erwartungen. DLG Mitt(8):80-81

  49. 48

    Elsasser P, Grabski-Kieron U, Hellmich M, Hirschfeld J, Raabe M, Rajmis S, Sagebiel J, Siebert R, Steinführer A, Steinhäußer R, Weller P (2021) Gesellschaftliche Bewertung der Landnutzungsstrategien. In: Gömann H, Fick J (eds) Wechselwirkungen zwischen Landnutzung und Klimawandel. Wiesbaden: Springer Spektrum, pp 299-420, DOI:10.1007/978-3-658-18671-5_5

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063430.pdf

  50. 49

    Gall P von, Meyer-Höfer M von (2021) Gremien zur Transformation der landwirtschaftlichen Tierhaltung: Welche Ansätze versprechen Erfolg? : Vortrag anlässlich der 61. Jahrestagung der GEWISOLA (Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues e.V.) "Transformationsprozesse im Agrar- und Ernährungssystem: Herausforderungen für die Wirtschafts- und Sozialwissenschaften", 22. bis 24. September 2021. GEWISOLA, 12 p

  51. 50

    Hoymann J, Baum S, Elsasser P, Dechow R, Gutsch M, Fick J (2021) Ist-Situation der Landnutzung in Deutschland. In: Gömann H, Fick J (eds) Wechselwirkungen zwischen Landnutzung und Klimawandel. Wiesbaden: Springer Spektrum, pp 21-70, DOI:10.1007/978-3-658-18671-5_2

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063427.pdf

  52. 51

    Hinkes C (2021) Key aspects to consider when conducting synchronous text-based online focus groups - a research note. Int J Soc Res Methodol 24(6):753-759, DOI:10.1080/13645579.2020.1801277

  53. 52

    Meyer-Höfer M von, Gerlach R, Jumshudzade Z, Paulsen HM (2021) Klimaschonende Landwirtschaft angehen - Dialog zwischen Verbrauchern und Landwirten fördern. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/29, DOI:10.3220/PB1635773726000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064115.pdf

  54. 53

    Baum S, Conradt T, Dechow R, Elsasser P, Englert H, Ermisch N, Gömann H, Goetzke R, Gottschalk P, Gutsch M, Henseler M, Hoymann J, Köthke M, Kreins P, Lasch-Born P, Suckow F, Wechsung F (2021) Modellgestützte Wirkungsanalysen ausgewählter Maßnahmen und Strategien. In: Gömann H, Fick J (eds) Wechselwirkungen zwischen Landnutzung und Klimawandel. Wiesbaden: Springer Spektrum, pp 143-297, DOI:10.1007/978-3-658-18671-5_4

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063429.pdf

  55. 54

    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J, Hochgesand U (2021) Multitalent Wald: Erholung als Ökosystemleistung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 3, DOI:10.3220/CA1619096062000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063627.pdf

  56. 55

    Köthke M, Elsasser P, Lorenz M, Altenbrunn K, Meyerhoff J, Hochgesand U (2021) Multitalent Wald: Klimaschutz als Ökosystemleistung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 2, DOI:10.3220/CA1612261157000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063374.pdf

  57. 56

    Meyerhoff J, Elsasser P, Altenbrunn K, Lorenz M, Köthke M, Hochgesand U (2021) Multitalent Wald: Naturschutz als Ökosystemleistung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 4, DOI:10.3220/CA1628756992000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063875.pdf

  58. 57

    Köthke M, Elsasser P, Lorenz M, Altenbrunn K, Meyerhoff J, Hochgesand U (2021) Multitalented forests: climate protection as an ecosystem service. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte ­8 - 2a, DOI:10.3220/CA1636635747000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064170.pdf

  59. 58

    Meyerhoff J, Elsasser P, Altenbrunn K, Lorenz M, Köthke M, Hochgesand U (2021) Multitalented forests: nature conservation as an ecosystem service. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte ­8 - 4a, DOI:10.3220/CA1636635869000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064172.pdf

  60. 59

    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J, Hochgesand U (2021) Multitalented forests: recreation as an ecosystem service. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 3a, DOI:10.3220/CA1636635811000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064171.pdf

  61. 60

    Arlinghaus R, Lucas J, Weltersbach MS, Kömle D, Winkler HM, Riepe C, Kühn C, Strehlow HV (2021) Niche overlap among anglers, fishers and cormorants and their removals of fish biomass: A case from brackish lagoon ecosystems in the southern Baltic Sea. Fish Res 238:105894, DOI:10.1016/j.fishres.2021.105894

  62. 61

    Weltersbach MS, Riepe C, Lewin W-C, Strehlow HV (2021) Ökologische, soziale und ökonomische Dimensionen des Meeresangelns in Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 210 p, Thünen Rep 83, DOI:10.3220/REP1611578297000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063300.pdf

  63. 62

    Ludwig-Ohm S, Dirksmeyer W, Klockgether K (2021) REFOWAS-Fallstudie zu Lebensmittelverlusten in der deutschen Obst- und Gemüseerzeugung. Thünen Rep 89:157-169

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064081.pdf

  64. 63

    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J (2021) Spatial distribution of forest ecosystem service benefits in Germany: A multiple benefit-transfer model. Forests 12(2):169, DOI:10.3390/f12020169

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063316.pdf

  65. 64

    Altenbrunn K, Elsasser P (2021) Technische Dokumentation zum Modell ReWaLe (Regionalisierung des ökonomischen Wertes von Waldleistungen). Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 269 p, Thünen Working Paper 178, DOI:10.3220/WP1627892080000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063804.pdf

  66. 65

    Sturm V, Banse M (2021) Transition paths towards a bio-based economy in Germany: A model-based analysis. Biomass Bioenergy 148:106002, DOI:10.1016/j.biombioe.2021.106002

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063538.pdf

  67. 66

    Di Guida N, Krikser T, Christoph-Schulz IB (2021) Vertrauen in Bio-Lebensmittel aus der VerbraucherInnensicht. Austrian J Agric Econ Rural Studies 30(8):55-61, DOI:10.15203/OEGA_30.8

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064460.pdf

  68. 67

    Christoph-Schulz IB (2020) Die unterschiedlichen Vorstellungen deutscher BürgerInnen zur Haltung von Fleischrindern und Milchkühen. In: Der "Europäische Grüne Deal" - Bedeutung für die Agrarwirtschaft und den ländlichen Raum : 30. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie ; Tagungsband 2020, 17. September 2020. pp 11-12

  69. 68

    Janacek E, Margarian A (2020) Digitalisierung sozialer Dienstleistungen in ländlichen Regionen: Eine Analyse feldkonfigurierender Diskurse. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 64 p, Thünen Working Paper 157, DOI:10.3220/WP1602153234000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062730.pdf

  70. 69

    Elsasser P, Köthke M, Dieter M (2020) Ein Konzept zur Honorierung der Ökosystemleistungen der Wälder. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 42 p, Thünen Working Paper 152, DOI:10.3220/WP1598533026000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062599.pdf

  71. 70

    Banse M, Zander K, Babayan T, Bringezu S, Dammer L, Egenolf V, Göpel J, Haufe H, Hempel C, Hüfner R, Millinger M, Morland C, Musonda F, Partanen A, Piotrowski S, Schaldach R, Schier F, Sturm V, Weimar H, Will S, et al (2020) Eine biobasierte Zukunft in Deutschland - Szenarien und gesellschaftliche Herausforderungen. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 48 p

  72. 71

    Fischer R (2020) Functional interrelations of governance elements and their effects on tropical deforestation - combining qualitative and quantitative approaches. Göttingen: Univ Göttingen, Fakultät für Forstwissenschaften und Waldökologie, 175 p, Göttingen, Univ, Fakultät für Forstwissenschaften und Waldökologie, Diss

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063254.pdf

  73. 72

    Gordillo Vera F, Elsasser P, Günter S (2020) How much are Ecuadorian households willing to pay for forest conservation? Hamburg: Thünen Institute of International Forestry and Forest Economics, 1 p, Project Brief Thünen Inst 2020/04, DOI:10.3220/PB1581587083000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn061737.pdf

  74. 73

    Zander K, Feucht Y (2020) How to increase demand for carp? Consumer attitudes and preferences in Germany and Poland. Brit Food J 122(11):3267-3282, DOI:10.1108/BFJ-11-2019-0875

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062448.pdf

  75. 74

    Rovers AK, Bartsch J, Storz H, Zander K (2020) Mulchfolien aus biobasierten bioabbaubaren Kunststoffen: Ergebnisse aus Experteninterviews zu ihrem Einsatz in Gartenbaubetrieben. Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 55:457-459

  76. 75

    Lorenz M, Elsasser P, Altenbrunn K, Meyerhoff J, Köthke M, Hochgesand U (2020) Multitalent Wald: Rohholz als Ökosystemleistung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 1, DOI:10.3220/CA1608114292000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063197.pdf

  77. 76

    Lorenz M, Elsasser P, Altenbrunn K, Meyerhoff J, Köthke M, Hochgesand U (2020) Multitalented forests: raw wood as an ecosystem service. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 6 p, Thünen à la carte 8 - 1a, DOI:10.3220/CA1636635674000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064169.pdf

  78. 77

    Hinkes C, Christoph-Schulz IB (2020) No palm oil or certified sustainable palm oil? Heterogeneous consumer preferences and the role of information. Sustainability 12(18):7257, DOI:10.3390/su12187257

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062639.pdf

  79. 78

    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J (2020) Regionalisierte Bewertung der Waldleistungen in Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 210 p, Thünen Rep 79, DOI:10.3220/REP1598274305000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062592.pdf

  80. 79

    Bartsch J, Rovers AK, Storz H, Zander K (2020) Schlussbericht zum Vorhaben "Bioabbaubare biobasierte Kunststoffe - Handlungsempfehlungen für den zweckmäßigen Einsatz". 168 p

  81. 80

    Elsasser P, Altenbrunn K, Köthke M, Lorenz M, Meyerhoff J (2020) Spatial valuation of forest services in Germany. Hamburg: Thünen Institute of International Forestry and Forest Economics, 1 p, Project Brief Thünen Inst 2020/24a, DOI:10.3220/PB1607428679000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063071.pdf

  82. 81

    Hüppe R, Zander K (2020) Verbraucherkommunikation zu Qualitätsanforderungen im ökologischen Obstbau. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2020/10, DOI:10.3220/PB1583415484000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062140.pdf

  83. 82

    Hinkes C, Christoph-Schulz IB (2019) Consumer attitudes toward palm oil: Insights from focus group discussions. J Food Prod Marketing 25(9):875-895, DOI:10.1080/10454446.2019.1693468

  84. 83

    Edens B, Elsasser P, Ivanov E (2019) Defining and valuing carbon related services in the SEEA EEA [online]. 39 p Discussion paper SEEA EEA Revision Working Group 4 Individual Ecosyst Serv 6, zu finden in <https://seea.un.org/sites/seea.un.org/files/discussion_paper_6_-_valuing_carbon_final.pdf> [zitiert am 25.09.2019]

  85. 84

    Christoph-Schulz IB, Rovers AK, Wildraut C, Mergenthaler M, Meyer-Höfer M von, Sonntag WI (2019) Die Wahrnehmung der landwirtschaftlichen Tierhaltung durch unterschiedliche gesellschaftliche Gruppen im Diskurs. Ländl Raum (ASG) 70(4):31-33

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062059.pdf

  86. 85

    Christoph-Schulz IB (2019) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft. Ländl Raum (ASG) 70(4):30-31

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062058.pdf

  87. 86

    Wegener JK, Urso L-M, Hörsten D von, Hegewald H, Minßen T-F, Schattenberg J, Gaus C-C, Witte T de, Nieberg H, Isermeyer F, Frerichs L, Backhaus GF (2019) Spot farming - an alternative for future plant production. J Kulturpfl 71(4):70-89, DOI:10.5073/JfK.2019.04.02

  88. 87

    Bösch M, Elsasser P, Wunder S (2019) Why do payments for watershed services emerge? A cross-country analysis of adoption contexts. World Dev 119:111-119, DOI:10.1016/j.worlddev.2019.03.010

  89. 88

    Kothe C, Wolfram J, Mergenthaler M, Christoph-Schulz IB, Brümmer N (2019) Wie Medien ihre Rolle als Orientierungsgeber wahrnehmen (können). Ländl Raum (ASG) 70(4):34-36

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062060.pdf

  90. 89

    Lasner T (2018) "Und ein Fisch hat ein Recht darauf" - Zur sozialen Konstruktion von Fisch und deren unternehmerische Konsequenz in der Aquakultur. In: Kofahl D, Schellhaas S (eds) Kulinarische Ethnologie : Beiträge zur Wissenschaft von eigenen, fremden und globalisierten Ernährungskulturen. Bielefeld: Transcript, pp 209-224

  91. 90

    Wunder S, Antoni-Komar I, Claupein E, Dirksmeyer W, Eberle U, Friedrich S, Hafner G, Hirschnitz-Garbers M, Hoffmann S, Joerß T, Langen N, Quack D, Schmid M, Schmidt TG, Schulze-Ehlers B, Speck M, Teitscheid P, Teufel J, Waskow F (2018) Handlungsansätze zur Förderung nachhaltiger Ernährungssysteme : Ergebnispapier von BMBF-Forschungsprojekten zum Thema Ernährung. Berlin: Bundesministerium für Bildung und Forschung, 35 p, NaWiKo Synthese Working Paper 3

  92. 91

    Rovers AK, Wildraut C, Mergenthaler M, Sonntag WI, Meyer-Höfer M von, Spiller A, Luy J, Saggau D, Brümmer N, Christoph-Schulz IB (2018) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft : Analyse der Wahrnehmung der Nutztierhaltung durch unterschiedliche gesellschaftliche Gruppen. J Consumer Protect Food Safety 13(2):165-170, DOI:10.1007/s00003-017-1144-7

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059720.pdf

  93. 92

    Wildraut C, Rovers AK, Sonntag WI, Christoph-Schulz IB, Meyer-Höfer M von, Luy J, Wolfram J, Spiller A, Mergenthaler M (2018) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft : Annäherungen in der Bewertung der landwirtschaftlichen Nutztierhaltung - Ergebnisse aus gemeinsamen Diskussionsrunden mit Tierhaltern und Verbrauchern. J Consumer Protect Food Safety 13(2):171-176, DOI:10.1007/s00003-017-1144-7

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059718.pdf

  94. 93

    Christoph-Schulz IB, Hartmann M, Kenning P, Luy J, Mergenthaler M, Reisch L, Roosen J, Spiller A (2018) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft : erste Ergebnisse und Implikationen. J Consumer Protect Food Safety 13(2):145-150, DOI:10.1007/s00003-017-1144-7

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059717.pdf

  95. 94

    Brümmer N, Luy J, Rovers AK, Christoph-Schulz IB (2018) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft : Mehr als eine Nische? Das Potential des Zweinutzungshuhn als Alternative zum Kükentöten. J Consumer Protect Food Safety 13(2):226-230, DOI:10.1007/s00003-017-1144-7

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059719.pdf

  96. 95

    Zander K, Risius A, Feucht Y, Janssen M, Hamm U (2018) Sustainable aquaculture products: Implications of consumer awareness and of consumer preferences for promising market communication in Germany. J Aquat Food Prod Technol 27(1):5-20, DOI:10.1080/10498850.2017.1390028

  97. 96

    Rieger J, Weible D, Anders S (2017) "Why some consumers don't care": heterogeneity in household responses to a food scandal. Appetite 113:200-214, DOI:10.1016/j.appet.2017.02.038

  98. 97

    Straeter C, Dirksmeyer W, Homeister H, Ludwig-Ohm S, Schmieder M, Ziegler A (2017) 3. Hortinnova-Expertenworkshop zum Forschungsfeld "Anpassung gartenbaulicher Produktionssysteme an sich ändernde Herausforderungen" : 15. und 16. Juni 2016 an der Universität Bonn am Campus Klein-Altendorf. Osnabrück: WeGa eV, 29 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058903.pdf

  99. 98

    Ludwig-Ohm S, Dirksmeyer W, Homeister H, Schmieder M, Straeter C, Ziegler A (2017) 4. HortInnova-Expertenworkshop zum Forschungsfeld: "Nachhaltigkeit und Unternehmensführung in gartenbaulichen Wertschöpfungsketten" : 13. + 14. September 2016 an der Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden. Osnabrück: WeGa eV, 28 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058224.pdf

  100. 99

    Straeter C, Dirksmeyer W, Homeister H, Ludwig-Ohm S, Schmieder M, Ziegler A (2017) 5. HortInnova-Expertenworkshop zum Forschungsfeld "Urbaner Gartenbau - Orte der Zukunft für den Gartenbau" : 08. und 09. November 2016 an der Hochschule Osnabrück. Osnabrück: WeGa eV, 25 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058904.pdf

  101. 100

    Rieger J, Weible D (2017) Analyse der Nachfragereaktionen auf den Dioxinskandal: Sind die Medien oder letztendlich Konsumgewohnheiten entscheidend? Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 52:113-134

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058966.pdf

  102. 101

    Feucht Y, Zander K (2017) Aquaculture in the German print media. Aquaculture Int 25(1):177-195, DOI:10.1007/s10499-016-0021-1

  103. 102

    Feucht Y, Zander K (2017) Aquaculture in the German print media. Aquaculture Europe 42(1):31-35

  104. 103

    Brümmer N, Christoph-Schulz IB, Rovers AK (2017) Consumers' perspective on dual-purpose chickens. In: Proceedings in System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017. pp 164-169, DOI:10.18461/pfsd.2017.1717

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059456.pdf

  105. 104

    Feucht Y, Zander K (2017) Consumers’ attitudes on carbon footprint labelling - Results of the SUSDIET project. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 52 p, Thünen Working Paper 78, DOI:10.3220/WP1507534833000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059137.pdf

  106. 105

    Bösch M, Elsasser P, Rock J, Rüter S, Weimar H, Dieter M (2017) Costs and carbon sequestration potential of alternative forest management measures in Germany. Forest Pol Econ 78:88-97, DOI:10.1016/j.forpol.2017.01.005

  107. 106

    Feucht Y, Zander K, Avdelas L, Galinou-Mitsoudi S, Le Gallic B, Nourry M, Masson E, Pirrone C (2017) Deliverable: D2.2 : Results on consumer preferences for sustainable seafood products from Europe. Braunschweig: Thünen-Institut

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059298.pdf

  108. 107

    Rovers AK, Christoph-Schulz IB, Brümmer N, Saggau D (2017) Die aktuelle Wahrnehmung der Schweinegesundheit in Deutschland. Jb Österr Gesellsch Agrarökon J Austrian Soc Agric Econ 26:65-74, DOI:10.24989/OEGA.JB.26.8

  109. 108

    Ludwig-Ohm S, Straeter C, Dirksmeyer W, Geyer M, Homeister H, Lampe I, Rath T, Schmieder M (2017) Entwurf: HortInnova-Forschungsstrategie. Bericht für den HortInnova-Ergebnisworkshop am 04. und 05. April 2017 an der Humboldt-Universität zu Berlin : BMEL-Entscheidungshilfevorhaben "Forschungsstrategie für Innovationen im Gartenbau (HortInnova)". Osnabrück: WeGa eV, 45 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058905.pdf

  110. 109

    Schmieder M, Ludwig-Ohm S (2017) Ergebnisprotokoll des HortInnova-Ergebnisworkshops am 4. und 5. April 2017 an der Humboldt-Universität zu Berlin : BMEL-Entscheidungshilfevorhaben "Forschungsstrategie für Innovationen im Gartenbau (HortInnova)". Osnabrück: WeGa eV, 11 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058956.pdf

  111. 110

    Rovers AK, Christoph-Schulz IB, Saggau D, Brümmer N (2017) Gesellschaftliche Herausforderungen in der Milchviehhaltung - deutsche Milchbauern im Dialog mit Konsumenten. In: Schweizerische Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (ed) Unterlagen für die Tagung der SGA-SSE "Nachhaltige Landwirtschafts- und Ernährungssysteme", 30. März/31. März 2017, HTW Chur, Chur. pp 31-32

  112. 111

    Christoph-Schulz IB, Rovers AK, Brümmer N, Saggau D (2017) Gesellschaftliche Perspektiven der landwirtschaftlichen Nutztierhaltung. Tierärztl Umsch(3):67-73

  113. 112

    Ludwig-Ohm S, Straeter C, Dirksmeyer W, Geyer M, Homeister H, Lampe I, Rath T, Schmieder M, Ziegler A (2017) HortInnova-Forschungsstrategie : Abschlussbericht ; BMEL-Entscheidungsvorhaben "Forschungsstrategie für Innovationen im Gartenbau - HortInnova ; Osnabrück, 7.Juli 2017. Hannover: WeGa, 73 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058955.pdf

  114. 113

    Ludwig-Ohm S, Straeter C, Dirksmeyer W, Geyer M, Homeister H, Lampe I, Rath T, Schmieder M, Ziegler A (2017) HortInnova-Forschungsstrategie : Anhang (Materialband) ; BMEL-Entscheidungshilfevorhaben "Forschungsstrategie für Innovationen im Gartenbau - HortInnova". Hannover: WeGa, 460 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058957.pdf

  115. 114

    Christoph-Schulz IB, Rovers AK, Brümmer N, Saggau D (2017) Landwirtschaft aus Sicht der Gesellschaft - warum es Sinn macht, auch diese Perspektive zu betrachten. In: 92. Fachgespräch über Geflügelkrankheiten : Hannover, 4. und 5. Mai 2017. Gießen: DVG, pp 7-8

  116. 115

    Elsasser P (2017) Monetäre Bewertung von Ökosystemleistungen: eine kritische Sicht auf einige Kritiken (Essay). Schweiz Z Forstwesen 168(1):14-20, DOI:10.3188/szf.2017.0014

  117. 116

    Rovers AK, Mergenthaler M, Wildraut C, Sonntag WI, Meyer-Höfer M von, Christoph-Schulz IB (2017) Roundtable on hotspots in livestock production - A mixed-methods-approach for a better understanding of farmers’ and consumers’ views : contribution presented at the XV EAAE Congress, "Towards Sustainable Agri-food Systems: Balancing Between Markets and Society" August 29th - September 1st, 2017 Parma, Italy. 13 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059666.pdf

  118. 117

    Christoph-Schulz IB, Rovers AK, Brümmer N, Saggau D (2017) SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft. Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 52:363-364

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058968.pdf

  119. 118

    Feucht Y, Zander K (2017) SUCCESS - Strategic Use of Competitiveness towards Consolidating the Economic Sustainability of the European Seafood sector : Deliverable: D2.3 Report on possibilities for the improvement of the internet communication on seafood products. Brussels: European Union

  120. 119

    Rovers AK, Christoph-Schulz IB, Brümmer N, Saggau D (2017) Trust no one? Citizens' concerns regarding the pork and dairy supply chain. In: Proceedings in System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017. pp 87-93, DOI:10.18461/pfsd.2017.1709

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059457.pdf

  121. 120

    Christoph-Schulz IB (2017) Was wollen die eigentlich? Wahrnehmung und Erwartung der Gesellschaft an die Nutztierhaltung. Agrarspectrum SchrR 49:96-107

  122. 121

    Rieger J, Hansen H (2017) Zoonosen und Lebensmittelsicherheit entlang globaler Warenketten (ZooGloW) : Teilvorhaben: Ökonomische Bewertung von Lebensmittelsicherheit im Hinblick auf Zoonosen ; Abschlussbericht. Braunschweig: Thünen-Institut für Betriebswirtschaft, 54 p

  123. 122

    Christoph-Schulz IB, Rovers AK, Brümmer N (2017) Zwischen Almidyll und Industrieanlage - über gesellschaftliche Wahrnehmung der Milchviehhaltung. In: Tagungsband / 18. Jahrestagung der WGM ; 09-11. Oktober 2017 im Versuchs- und Bildungszentrum Landwirtschaft Haus Riswick ; Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen Haus Riswick, Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen Kleve. Iden: Wissenschaftliche Gesellschaft der Milcherzeugerberater, pp 27-30

  124. 123

    Ludwig-Ohm S, Dirksmeyer W, Homeister H, Rath T, Straeter C, Ziegler A (2016) 1. HortInnova-Expertenworkshop zum Forschungsfeld: "Gesellschaftliche Anforderungen an den Gartenbau zur Erhöhung der Wertschätzung des Gartenbausektors" : 12. und 13. April 2016 an der TUM /HSWT in Freising. Osnabrück: WeGa eV, 26 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn057875.pdf

  125. 124

    Ludwig-Ohm S, Dirksmeyer W, Homeister H, Schmieder M, Straeter C, Ziegler A (2016) 2. HortInnova-Expertenworkshop zum Forschungsfeld: "Innovative Pflanzenschutz- und Züchtungsstrategien für gartenbauliche Produktionssysteme : 31. Mai und 1. Juni 2016 an der Hochschule Geisenheim. Osnabrück: WeGa eV, 26 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn057876.pdf

  126. 125

    Elsasser P, Meyerhoff J, Weller P (2016) An updated bibliography and database on forest ecosystem service valuation studies in Austria, Germany and Switzerland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 20 p, Thünen Working Paper 65, DOI:10.3220/WP1479222082000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn057555.pdf

  127. 126

    Feucht Y, Zander K (2016) Aquaculture? Consumers' views from 8 European countries - First results from the SUCCESS project [online]. 2 p SUCCESS Special issue Oct. 2016, zu finden in <http://www.success-h2020.eu/publications/newsletters/> [zitiert am 06.01.2017]

  128. 127

    Feucht Y, Zander K (2016) Aquakultur in den deutschen Medien : Zeitungen zeichnen ein überwiegend positives Bild der Aquakultur. Fischmag(6-7):90-95

  129. 128

    Feucht Y, Zander K (2016) Climate change, carbon foodprint and labelling - consumer responses. SUSFOOD Newsl(4):3-4

  130. 129

    Rieger J, Kuhlgatz C, Anders S (2016) Food scandals, media attention and habit persistence among desensitised meat consumers. Food Policy 64:82-92, DOI:10.1016/j.foodpol.2016.09.005

  131. 130

    Ludwig-Ohm S, Straeter C, Dirksmeyer W (2016) Hortinnova : ein partizipatives Projekt zum Erarbeiten einer Forschungsstrategie für Innovationen im Gartenbau. Thünen Rep 44:205-215

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn057664.pdf

  132. 131

    Ludwig-Ohm S, Dirksmeyer W, Geyer M, Rath T, Straeter C, Ziegler A (2016) HortInnova-Forschungsfelder : BMEL-Entscheidungshilfevorhaben "Forschungsstrategie für Innovationen im Gartenbau". Osnabrück: WeGa eV, 11 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn057870.pdf

  133. 132

    Rovers AK, Christoph-Schulz IB, Brümmer N, Saggau D (2016) Tierwohl: Näher beieinander als gedacht. Elite(4):32-33

  134. 133

    Brümmer N, Christoph-Schulz IB, Rovers AK (2016) Wie schmeckt das Zweinutzungshuhn? DGS Mag 68(48):35-38

  135. 134

    Rieger J, Kuhlgatz C (2015) Analyzing consumer demand during food scandal: the case of dioxin contaminated feed in Germany and the media : 29th International Conference of Agricultural Economists ; Milano, Italy, 8.8.-14.8.2015 [online]. Milano: IAAE, 31 p, zu finden in <http://purl.umn.edu/212197> [zitiert am 02.10.2015]

  136. 135

    Zander K, Christoph-Schulz IB, Bürgelt D (2015) Biogas production and society: evidence from Germany. In: Dumitras DE, Jitea IM, AertsS (eds) Know your food: food ethics and innivation 2015. Wageningen: Wageningen Academic Publ, pp 89-94

  137. 136

    Rieger J, Weible D (2015) Changes in consumers' meat demand during the Dioxin scandal in Germany: the role of the media and consumer attitudes. Jb Österr Gesellsch Agrarökon J Austrian Soc Agric Econ 25:87-96

  138. 137

    Efken J, Krug O, Rieger J (2015) Der Markt für Fleisch und Fleischprodukte [online]. German J Agric Econ 64(Supplement):31-48, zu finden in <http://www.gjae-online.de/inhaltsverzeichnisse/pages/protected/show.prl?params=recent%3D1%26type%3D4&id=796&currPage=&type=4> [zitiert am 02.03.2015]

  139. 138

    Christoph-Schulz IB (2015) Forscher wollen Konfliktpotenzial ermitteln : das Projekt SocialLab nimmt Entscheidungen und Motive der Gesellschaft unter die Lupe. Agrarzeitg Ernährungsdienst(35):18

  140. 139

    Feucht Y, Zander K (2015) Of earth ponds, flow-through and closed recirculation systems - German consumers' understanding of sustainable aquaculture and its communication. Aquaculture 438:151-158, DOI:10.1016/j.aquaculture.2015.01.005

  141. 140

    Starosta S (2015) Potenziale derzeitiger Befunderhebung - Verwendung der offiziellen Schlachttier- und Fleischuntersuchungsstatistik für einen Monitoring-Bericht der Tiergerechtheit. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 41 p, Thünen Working Paper 46, DOI:10.3220/WP1442816778000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn055638.pdf

  142. 141

    Christoph-Schulz IB, Salamon P, Weible D (2015) What about the calves? : how society perceives dairy farming. In: Dumitras DE, Jitea IM, AertsS (eds) Know your food: food ethics and innivation 2015. Wageningen: Wageningen Academic Publ, pp 318-324, DOI:10.3920/978-90-8686-813-1_48

  143. 142

    Christoph-Schulz IB, Salamon P, Weible D (2015) What is the benefit of organically-reared dairy cattle? : societal perception towards conventional and organic dairy farming [online]. Int J Food Syst Dynam 6(3):139-146, zu finden in <http://centmapress.ilb.uni-bonn.de/ojs/index.php/fsd/article/download/632/494> [zitiert am 18.09.2015]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn055635.pdf

  144. 143

    Christoph-Schulz IB, Weible D, Salamon P (2015) Zwischen Heidi-Idyll und Agrarfabrik - zur Wahrnehmung der Milchviehhaltung. Jb Österr Gesellsch Agrarökon J Austrian Soc Agric Econ 24:245-254

  145. 144

    Feucht Y, Zander K (2014) Consumers’ knowledge and information needs on organic aquaculture. Thünen Rep 20, Vol. 2:375-378

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn054056.pdf

  146. 145

    Efken J, Christoph-Schulz IB, Weible D, Käsbohrer A, Tenhagen B-A, Appel B, Bäurle H, Tamasy C, Spemann K (2014) Der Markt für Fleisch und Fleischprodukte [online]. German J Agric Econ 63(Suppl.):58-72, zu finden in <http://www.gjae-online.de/inhaltsverzeichnisse/pages/protected/show.prl?params=recent%3D1%26type%3D4&id=747&currPage=&type=4> [zitiert am 30.06.2014]

  147. 146

    Janssen M, Zander K (2014) Do you like organic wine? Preferences of organic consumers. Thünen Rep 20, Vol. 2:355-358

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn054065.pdf

  148. 147

    Brinkmann J, March S, Renziehausen C, Bergschmidt A (2014) Indicators for a result-oriented approach for animal welfare policies and organic farming [Poster]. In: Mounier L, Veissier I (eds) Proceedings of the 6th International Conference on the Assessment of Animal Welfare at the Farm and Group Level : WAFL 2014 ; Clermont-Ferrand, France ; September 3-5, 2014. Wageningen: Wageningen Academic Publ, p 88

  149. 148

    Rieger J, Hansen H, Belaya V (2014) Sicherstellung der Futter- und Lebensmittelwarenkette bei bio- und agroterroristischen (BAT)-Schadenslagen (SiLeBAT) : Teilvorhaben: Ökonomische Bewertung von BAT-Schadenslagen sowie von Interventionsmaßnahmen ; Abschlussbericht (Gekürzte Fassung unter Berücksichtigung der Vertraulichkeitsvereinbarungen). Braunschweig: Thünen-Institut für Betriebswirtschaft, 34 p

  150. 149

    Weller P, Oehlmann M, Mariel P, Meyerhoff J (2014) Stated and inferred attribute non-attendance in a design of designs approach. J Choice Modelling 11:43-56

  151. 150

    Bergschmidt A, Renziehausen C, Brinkmann J, March S (2014) Tiergerechtheit landwirtschaftlicher Nutztierhaltung: Verbesserung durch ergebnisorientierte Honorierung? Ländl Raum (ASG) 65(2):32-33

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn053605.pdf

  152. 151

    Feucht Y, Zander K (2014) Was erwarten Verbraucher von nachhaltiger Aquakultur? : Thünen-Institut forscht zur Bekanntheit von Nachhaltigkeitslabeln in der Fischzucht. Fischmag(7-8):86-90

  153. 152

    Feucht Y, Zander K (2014) What do German consumers expect from sustainable aquaculture? In: Proceedings in system dynamics and innovation in food networks : 8th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks, 17.-21. Februar, Innsbruck-Igls. pp 176-184

  154. 153

    Margarian A (2013) A constructive critique of the endogenous development approach in the European support of rural areas. Growth Change 44(1):1-29

  155. 154

    Weltersbach MS, Strehlow HV (2013) Dead or alive - estimating post-release mortality of Atlantic cod in the recreational fishery. ICES J Mar Sci 70(4):864-872, doi:10.1093/icesjms/fst038

  156. 155

    Diederichs SK, Welling J, Tellnes LG, Horn H, Kleiven Y, Olsson M, Lycken A, Guennec T, Vuillermoz M, Blaison X (2013) Deliverable D.4.1: Constraints defined by stakeholders and external conditions to energy efficiency in SMI : Contract N°: IEE/11/946/SI2.615945, Ecoinflow: Energy Control by Information Flow, Instrument: Intelligent Energy – Europe (IEE). 12 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn053126.pdf

  157. 156

    Rüter S (2013) Der Umweltbeitrag der Holznutzung. In: Cheret P, Schwaner K, Seidel A (eds) Urbaner Holzbau - Chancen und Potenziale für die Stadt. Berlin: DOM Publishers, pp 86-97

  158. 157

    Weible D, Christoph-Schulz IB, Salamon P (2013) Does the society perceive its own responsibility for modern pig production? In: The ethics of consumption : the citizen, the market and the law : EurSafe 2013, Uppsala, Sweden, 11-14 September 2013. Wageningen: Wageningen Academic Publ, pp 386-392

  159. 158

    Weible D, Christoph-Schulz IB, Salamon P (2013) Does the society perceive its own responsibility for modern pig production? In: Röcklinsberg H, Sandin P (eds) The ethics of consumption : the citizen, the market, and the law ; conference proceedings. Wageningen: Wageningen Academic Publ, pp 386-394

  160. 159

    Aulrich K, Barth K, Stuhr T, Knappstein K, Larsen T (2013) Einfluss von Euterinfektionen auf Enzymaktivitäten in Ziegenmilch in der Frühlaktation. In: Neuhoff D, Stumm C, Ziegler S, Rahmann G, Hamm U, Köpke U (eds) Beiträge zur 12. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau : Ideal und Wirklichkeit: Perspektiven ökologischer Landbewirtschaftung . Berlin: Köster, pp 572-573

  161. 160

    Bender S, Ude G, Georg H, Weißmann F, Aulrich K, Rahmann G (2013) Entwicklung eines Konzeptes zur Erzeugung von Öko-Ziegenlammfleisch aus melkenden Beständen. In: Neuhoff D, Stumm C, Ziegler S, Rahmann G, Hamm U, Köpke U (eds) Beiträge zur 12. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau : Ideal und Wirklichkeit: Perspektiven ökologischer Landbewirtschaftung . Berlin: Köster, pp 564-567

  162. 161

    Zander K, Isermeyer F, Bürgelt D, Christoph-Schulz IB, Salamon P, Weible D (2013) Erwartungen der Gesellschaft an die Landwirtschaft. Münster: Stiftung Westfälische Landwirtschaft, 117 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn052711.pdf

  163. 162

    Weible D (2013) Gender-driven food choice: explaining school milk consumption of boys and girls. J Consumer Pol 36(4):403-423, DOI:10.1007/s10603-013-9225-1

  164. 163

    Weible D, Salamon P, Christoph-Schulz IB, Peter G (2013) How do political, individual and contextual factors affect school milk demand? : Empirical evidence from primary schools in Germany. Food Policy 43:148-158, DOI:10.1016/j.foodpol.2013.08.015

  165. 164

    Bürgelt D, Christoph-Schulz IB, Salamon P, Weible D (2013) Impacts of sustainability labels on consumers’ purchasing decisions for fish. In: Röcklinsberg H, Sandin P (eds) The ethics of consumption : the citizen, the market, and the law ; conference proceedings. Wageningen: Wageningen Academic Publ, pp 39-45

  166. 165

    Stuhr T, Aulrich K, Barth K, Knappstein K, Larsen T (2013) Influence of udder infection status on milk enzyme activities and somatic cell count throughout early lactation in goats. Small Ruminant Res 111(1-3):139-146, doi:10.1016/j.smallrumres.2012.09.004

  167. 166

    Seintsch B, Ermisch N, Dög M (2013) Ist ein Mehraufwand durch Schutz- und Erholungsleistungen nachweisbar? AFZ Der Wald 68(23):10-12

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn052949.pdf

  168. 167

    Tang TKH, Welling J, Liese W (2013) Kiln drying for bamboo culm parts of the species Bambusa stenostachya, Dendrocalamus asper and Thyrsostachys siamensis. J Ind Acad Wood Sci 10(1):26-31, doi:10.1007/s13196-013-0089-4

  169. 168

    Wenker JL, Achenbach H, Diederichs SK, Rüter S (2013) Life cycle assessment of wooden interior doors produced in Germany: a sector representative study according to new standard EN 15804. In: SETAC Europe / 19th LCA case Study Symposium, Rome, Italy, 11-13 November 2013. Brüssel: SETAC Europe, pp C07-05

  170. 169

    Amienyo D, Gujba H, Stichnothe H, Azapagic A (2013) Life cycle environmental impacts of carbonated soft drinks. Int J Life Cycle Assessment 18(1):77-92, doi:10.1007/s11367-012-0459-y

  171. 170

    Dieter M (2013) Nachhaltigkeit der Forstwirtschaft auf dem Prüfstand. AFZ Der Wald 68(11):19-22

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn052154.pdf

  172. 171

    Zander K, Bürgelt D, Christoph-Schulz IB, Salamon P, Weible D (2013) Nachhaltigkeitskennzeichnung bei Wildfisch aus VerbraucherInnenperspektive. Jb Österr Gesellsch Agrarökon J Austrian Soc Agric Econ 22(1):91-100

  173. 172

    Zander K, Bürgelt D, Christoph-Schulz IB, Salamon P, Weible D (2013) Nachhaltigkeitslogos in der Verbraucher-Wahrnehmung : Siegel haben für die Kaufentscheidung eine untergeordnete Bedeutung. Fischmag(9):62-65

  174. 173

    Shalbafan A, Lüdtke J, Welling J, Frühwald A (2013) Physiomechanical properties of ultra-lightweight foam core particleboard: different core densities. Holzforsch 67(2):169-175, DOI:10.1515/hf-2012-0058

  175. 174

    Zander K, Janssen M (2013) Präferenzen deutscher Öko-Konsumenten für Wein. In: Bahrs E, Becker T, Birner R, Brockmeier M, Dabbert S, Doluschitz R, Grethe H, Lippert C, Thiele E (eds) Herausforderungen des globalen Wandels für Agrarentwicklung und Welternährung : 52. Jahrestagung der Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues e. V. vom 26. bis 28. September 2012. Münster ; München: Landwirtschaftsverl ; BLV-Verlagsges, pp 177-188

  176. 175

    Zander K, Stolz H, Hamm U (2013) Promising ethical arguments for product differentiation in the organic food sector : a mixed methods research approach. Appetite 62:133-142, DOI:10.1016/j.appet.2012.11.015

  177. 176

    Lasner T (2013) Towards a sustainable aquaculture: the innovations-decision-process of ecopreneurs. In: Moberg M, Puckett A, Wallace T (eds) Natural Resource Distribution and Development in the 21st Century : The Society for Applied Anthropology (SfAA), 73rd Annual Meeting, Proceedings, March 19-23, 2013; Denver (CO). Denver, p 109

  178. 177

    Dietenberger MA, Shalbafan A, Welling J, Boardman C (2013) Treated and untreated foam core particleboards with intumescent veneer : comparative analysis using a core calorimeter. J Therm Anal Calorim 114(3):979-987, DOI:10.1007/s10973-013-3331-9

  179. 178

    Rajmis S, Weller P, Hirschfeld J, Elsasser P (2013) Wie wirken Maßnahmen zum Klimawandel auf Ökosystemleistungen? : Umwelt- und sozioökonomische Bewertung von Landnutzungsstrategien in Forst und Landwirtschaft. In: Fick J (ed) Wechselwirkungen zwischen Landnutzung und Klimawandel : nachhaltiges Landmanagement in Deutschland: Sachstand und Perspektiven. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, p 4

  180. 179

    Köchy M, Zimmermann A (2013) Workshop on regional pilot studies : 5-7 June 2013, Braunschweig [online]. FACCE MACSUR Rep 2(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/R-H1.2.1/21> [zitiert am 12.11.2013]

  181. 180

    Christoph-Schulz IB, Bürgelt D, Salamon P, Weible D, Zander K (2012) A holistic approach to consumer research on exceptions regarding animal husbandry. In: Rickert U, Schiefer G (eds) Proceedings in system dynamics and innovation in food networks 2012 : Bonn, February 13-17, 2012. Bonn: Univ, pp 292-304

  182. 181

    Peter G, Salamon P, Christoph IB, Weible D, Bürgelt D (2012) Eine LOGIT-Analyse zur Differenzierung von Käufern und Nicht-Käufern von Schulmilch in Deutschland. Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 47:249-260

  183. 182

    Erler J, Becker G, Spellmann H, Dieter M, Ammer C, Bauhus J, Bitter A, Bolte A, Knoke T, Köhl M, Mosandl R, Möhring B, Schmidt O, Teuffel K von (2012) Einseitig, widersprüchlich und teilweise falsch : Forstwissenschaftler bemängeln Umweltgutachten 2012 des SRU. Holz Zentralbl 138(32):810-811

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn051022.pdf

  184. 183

    Amann M, Eßig M, Hetmann H, Müller S, Oertzen Becker Ute von, Schmidt A, Seintsch B, Weidlich R (2012) Expertengruppe Statistik/Monitoring. In: Allianz für eine nachhaltige Beschaffung : Bericht des Bundesministeriums für Wirtschaft und Technologie an den Chef des Bundeskanzleramtes, 22. Oktober 2012. Berlin: Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie, pp 117-133

  185. 184

    Rehbein H, Hanel R (2012) Fischverwirrung : Bestimmung und Bezeichnungen. Journal Culinaire 15:118-124

  186. 185

    Erler J, Becker G, Spellmann H, Dieter M, Ammer C, Bauhus J, Bitter A, Bolte A, Knoke T, Köhl M, Mosandl R, Möhring B, Schmidt O, Teuffel K von (2012) Forstwissenschaftler bemängeln Umweltgutachten 2012 des SRU : Einseitig, widersprüchlich und teilweise falsch. AFZ Der Wald 67(18):22-26

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn050788.pdf

  187. 186

    Christoph-Schulz IB, Bürgelt D, Salamon P, Weible D, Zander K (2012) How to capture and deal with divergent expectations of consumers, producers, citizens, processors, retailers and rest of society regarding animal husbandry. In: Proceedings / Wageningen International Conference on Chain and Network Management : 23 May - 25 May 2012. Wageningen

  188. 187

    Riera P, Signorello G, Thiene M, Mahieu PA, Navrud S, Kaval P, Rulleau B, Mavsar R, Madureira L, Meyerhoff J, Elsasser P, Notaro S, De Salvo M, Giergiczny M, Dragoi S (2012) Non-market valuation of forest goods and services: good practice guidelines. J Forest Econ 18(4):259-270, doi:10.1016/j.jfe.2012.07.001

  189. 188

    Elsasser P, Englert H (2012) Ökonomische Nutzenbewertung der Einflüsse eines Waldumbauprogramms auf Ökosystemleistungen im nordostdeutschen Tiefland. In: Grunewald K, Bastian O (eds) Ökosystemdienstleistungen : Konzepte, Methoden, Fallbeispiele. Heidelberg; Berlin: Springer, pp 224-232

  190. 189

    Salamon P, Weible D, Bürgelt D, Christoph IB, Peter G, González Mellado AA, Rothe A, Weber SA (2012) Projekt des BMELV : Ökonomische Begleitforschung zum Bundesmodellvorhaben "Schulmilch im Fokus" ; Endbericht. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut

  191. 190

    Christoph IB, Salamon P, Bürgelt D, Peter G, Weible D, Rothe A, Weber SA (2012) Projekt des BMELV im Rahmen der ökonomischen Begleitforschung zum Bundesmodellvorhaben "Schulmilch im Fokus" : Teilprojekt 4: Akzeptanz und Zahlungsbereitschaft für neue Schulmilchprodukte ; Endbericht. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 130 p

  192. 191

    Schmitz J, Salamon P, Bürgelt D, Peter G, Banse M (2012) Projekt des BMELV im Rahmen der ökonomischen Begleitforschung zum Bundesmodellvorhaben "Schulmilch im Fokus" : Teilprojekt 6: Preiselastizität der Milchnachfrage ; Endbericht. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 109 p

  193. 192

    Ilisiu E, Daraban S, Radu R, Padeanu I, Ilisiu V-C, Pascal C, Rahmann G (2012) The Romanian Tsigai sheep breed, their potential for organic cheese production. Landbauforsch SH 362:251-256

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn050762.pdf

  194. 193

    Christoph-Schulz IB, Bürgelt D, Peter G, Salamon P, Weible D (2012) The small difference: How does gender affect preferences for school milk? In: Gasiorowska A, Zaleskiewicz T (eds) Microcosm of economic psychology. Warsaw: Warsaw School of Social Sciences and Humanities

  195. 194

    Neuenfeldt S, Kirschke D, Franke C (2012) Was sagt der Human Development Index über Entwicklung aus? : Kritik und Erweiterung auf der Grundlage eines faktoranalytischen Ansatzes. Berlin: Humboldt-Univ, 19 p, Working Paper Univ Berlin Wirtschafts Sozialwiss Landwirtschaftl Gärtn Fak 91

  196. 195

    Welling J, Diederichs SK (2012) Wer macht mit bei der Erfassung von Energiedaten? : "Ecoinflow" - Projekt zur Kontrolle des Energieverbrauchs durch Verbesserung des Informationsflusses in Sägewerken. Holz Zentralbl 137(33):828

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn050575.pdf

  197. 196

    Milà i Canals L, Azapagic A, Doka G, Jefferies D, King H, Mutel C, Nemecek T, Roches A, Sim S, Stichnothe H, Thoma G, Williams A (2011) Approaches for addressing life cycle assessment data gaps for bio-based products. J Ind Ecol 15(5):707-725, DOI:10.1111/j.1530-9290.2011.00369.x

  198. 197

    Christoph IB, Bürgelt D, Peter G, Rothe A, Salamon P, Weber SA, Weible D (2011) Children's school milk consumption: How realistic are lexicographic preferences? In: Lea S, Crelley D, Modic D, Butler A, Gordon D (eds) Proceedings of the 2011 Conference of the International Confederation for the Advancement of Behavioural Economics and Economic Psychology. pp 1-14

  199. 198

    Welling J (2011) Geschickt geschlagen : welche Methoden der Holzfeuchtemessung erweisen sich als zuverlässig und praktikabel? DDS 111(11):38-40

  200. 199

    Ciccarese L, Elsasser P, Horattas A,, Pettenella D, Valatin G (2011) Innovative market opportunities related to carbon sequestration in European forests? In: Weiss G, Ollonkvist P, Slee B (eds) Innovation in forestry: territorial and value chain approaches. Wallingford: CAB International, pp 131-153

  201. 200

    Müller T, Hahn EC, Tottewitz F, Kramer M, Klupp BG, Mettenleiter TC, Freuling C (2011) Pseudorabies virus in wild swine: a global perspective. Arch Virol 156(10):1691-1705, DOI:10.1007/s00705-011-1080-2

  202. 201

    Azapagic A, Stichnothe H, Espinoza-Orias N (2011) Sustainability issues in food provisioning systems. In: Azapagic A, Perdan S (eds) Sustainable development in practice : case studies for engineers and scientists. 2nd ed. Ames, Iowa: Wiley-Blackwell, pp 326-347

  203. 202

    Espinoza-Orias N, Stichnothe H, Azapagic A (2011) The carbon footprint of bread. Int J Life Cycle Assessment 16(4):351-365, doi:10.1007/s11367-011-0271-0

  204. 203

    Breisig T, König S, Rehling M, Ebeling MW (2010) "Sie müssen es nicht verstehen, Sie müssen es nur verkaufen!" : Vertriebssteuerung in Banken. Berlin: edition sigma, 346 p, Forschung Hans Böckler Stiftg 119

  205. 204

    Lambertz G, Welling J (2010) Changes in extractives of Scots pine(Pinus silvestris L.) after ISPM 15 heat treatment and their effect on fungal discolouration. Wood Mat Sci Eng 5(2):67-72, DOI:10.1080/17480271003743614

  206. 205

    Steckel V, Welling J, Ohlmeyer M (2010) Emissions of volatile organic compounds from convection dried Norway spruce timber. In: Ridley-Ellis D, Moore JR (eds) The future of quality control for wood & wood products : proceedings of the final conference of COST Action E53 ; 4 - 7th May 2010, Edinburgh, UK ; Incorporating the European Wood Drying Group Workshop. pp 222-230

  207. 206

    Barz K, Zimmermann C (2010) I like your tone: communicating with non-scientists. ICES Insight(47):32-35

  208. 207

    Elsasser P, Müller HA, Englert H (2010) Klimaplastische Wälder und ihre möglichen Wirkungen auf die Landschaft : 5 ; Ökonomische Bewertung. In: Aenis T, Ende H-P, Foos E, Nagel JU (eds) Klimaplastische Wälder im nordostdeutschen Tiefland : Leitfaden zur Bildung für eine nachhaltige Entwicklung. Berlin: Humboldt-Univ, pp 22-25

  209. 208

    Elsasser P, Englert H, Hamilton J (2010) Landscape benefits of a forest conversion programme in North East Germany: results of a choice experiment. Ann Forest Res 53(1):37-50

  210. 209

    Elsasser P, Englert H, Hamilton J, Müller HA (2010) Nachhaltige Entwicklung von Waldlandschaften im Nordostdeutschen Tiefland: Ökonomische und sozioökonomische Bewertungen von simulierten Szenarien der Landschaftsdynamik. Hamburg: vTI, 98 p, Arbeitsber Inst Ökon Forst Holzwirtsch vTI 2010/01

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/bitv/dk043053.pdf

  211. 210

    Rödl A, Schweinle J (2010) Ökobilanz des Anbaus von Kurzumtriebsplantagen sowie der energetischen Verwendung des Holzes. In: Bemmann A, Knust C (eds) Agrowood : Kurzumtriebsplantagen in Deutschland und europäische Perspektiven. Berlin: Weißensee-Verl, pp 189-207

  212. 211

    Salamon P, Pfau C, Grillenberger M, Christoph IB, Straßburg A, Weber SA, Peter G, González Mellado AA, Bonfig J, Weible D (2010) School milk demand: design and first results of the German federal research project "Focus on school milk". Landbauforsch 60(1):1-10

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/bitv/dk043228.pdf

  213. 212

    Elsasser P, Meyerhoff J, Montagne C, Stenger A (2009) A bibliography and database on forest benefit valuation studies from Austria, France, Germany, and Switzerland - A possible base for a concerted European approach. J Forest Econ 15(1-2):93-107, DOI:10.1016/j.jfe.2008.03.005

  214. 213

    Rahmann G, Oppermann R, Paulsen HM, Weißmann F (2009) Good, but not good enough? : Research and development needs in Organic Farming. Landbauforsch 59(1):29-40

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/bitv/dk041598.pdf

  215. 214

    Zenke S, Rahmann G, Hamm U, Euen S (2009) Ökologische Ziegenfleischproduktion : eine Situationsanalyse. Landbauforsch SH 326:21-30

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dk041466.pdf

  216. 215

    Welling J, Lambertz G (2009) Schlussbericht : Temporärer Schutz von saftfrischem Schnittholz sowie hitzebehandeltem Verpackungsholz vor Schimmel und Bläue. Hamburg: vTI, 157 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dk043008.pdf

  217. 216

    Frühwald A, Puls J, Schmitt U, Welling J (2008) Das Institut für Holztechnologie und Holzbiologie. AFZ Der Wald 63(3):110-111

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dk039578.pdf

  218. 217

    Albrecht S, Rüter S, Welling J, Knauf M, Mantau U, Braune A, Baitz A, Weimar H, Sörgel S, Kreißig J, Deimling J, Hellwig S (2008) Ökologische Potenziale durch Holznutzung gezielt fördern. Hamburg: vTI, 298 p, Arbeitsber Inst Holztechnol Holzbiol 2008/05

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dk041313.pdf

  219. 218

    Goeritz M, Oppermann R, Müller-Arnke I, Rahmann G, March S, Brinkmann J, Schumacher U (2007) Akzeptanz von Tiergesundheitsplänen bei Landwirten - Ergebnisse einer Befragung bei 60 Betrieben. In: Zikeli S, Claupein W, Dabbert S (eds) Beiträge zur 9. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau "Zwischen Tradition und Globalisierung" : Universität Hohenheim, 20.-23. März 2007 ; Bd. 2. Berlin: Köster, pp 601-604

  220. 219

    Elsasser P (2007) Do "stakeholders" represent citizen interests? : an empirical inquiry into assessments of policy aims in the National Forest Programme for Germany. Forest Pol Econ 9(8):1018-1030, DOI:10.1016/j.forpol.2006.10.002

  221. 220

    Lambertz G, Welling J (2007) Pilzanfälligkeit von Verpackungsholz : Schimmel auf Holzpaletten - das muss nicht sein. Forschungsreport Ernähr Landwirtsch Verbrauchersch(2):20-22

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dk039676.pdf

  222. 221

    Lambertz G, Welling J (2006) Ecologically uncritical temporary protection of wood and wood packaging material against mould and blue stain. In: Caldeira JF (ed) Proceedings of ECOWOOD, 2nd International Conference on Environmentally-Compatible Forest Products, Porto, 20.-22.09.2006. Porto: Fernando Pessoa University, pp 393-398

  223. 222

    Welling J (2006) EDG Quo vadis? In: European Wood Drying Group (ed) Proceedings des EDG Trocknungsseminars, Hamburg, 16.10.2006. Hamburg: Bundesforschungsanstalt für Forst- und Holzwirtschaft, p 7

  224. 223

    Welling J (2006) Konzepte für Trocknungspläne - wie bekommt man das beste Resultat? In: European Wood Drying Group (ed) Proceedings des EDG Trocknungsseminars, Hamburg, 16.10.2006. Hamburg: Bundesforschungsanstalt für Forst- und Holzwirtschaft, p 8

  225. 224

    Koch G, Welling J (2006) Verfärbungen - nicht immer ist die Trocknung schuld. In: European Wood Drying Group (ed) Proceedings des EDG Trocknungsseminars, Hamburg, 16.10.2006. Hamburg: Bundesforschungsanstalt für Forst- und Holzwirtschaft, p 8

  226. 225

    Rahmann G, Ashworth SW, Boutonnet JP, Brunori G, Papadopollos I (2001) Opportunities and barriers for niche marketing of lamb in European LFAs based on consumer attitudes to product quality. Agrarwirtschaft 50(5):293-301

  227. 226

    Koch G, Bauch J, Puls J, Welling J (2001) Ursachen und wirtschaftliche Bedeutung von Holzverfärbungen : interdisziplinäre Forschung am Beispiel der Rotbuche. Forschungsrep Verbrauchersch Ernährung Landwirtsch(2):30-33

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dk040506.pdf

  228. 227

    Scharai-Rad M, Welling J (1999) Biomass for greenhouse gas emission reduction : sawn timber and wood based products as building materials. Hamburg: BFH, Arbeitsber Inst Holzphysik Mechan Technol Holzes 1999/1

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dk040248.pdf

    Scroll to top