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Thünen topic

Organic Farming

Organic farming is considered particularly sustainable, and organic products are established on the markets. We optimize production systems and analyze how policy can achieve the desired expansion. We also consider how organic farming should develop in order to live up to its pioneering role in the future.

 

Expertise

Organic cattle farming

Organic cattle farming is used for the production of both milk and beef. Milk production and cattle fattening can take place separately on specialised farms, but also on the same farm.

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Dossier

Current trends in the German organic sector

The organic food industry in Germany has experienced a real boom in the last decade, at times with double-digit growth rates. In 2020, the organic market was one of the winners of the Corona pandemic. What is the current situation?

Complete Dossier

  • Bioland-Schild im Kornfeld mit Hinweis auf eine Erzeugerkreis-Kooperation mit Bioland-Bäckereien in Baden-Württemberg.

    Organic farming in figures

    How many farms are organic in Germany? Which Federal States are in the lead in terms of the proportion of organically farmed land, and which are behind? And how does Germany compare with the rest of the EU?

  • Telefonische Verhandlung eines Bio-Bauern während der Erntearbeiten.

    Income development in organic farming

    "It's the economy, stupid!" - Bill Clinton's legendary saying also applies to the organic sector. Whether organic farmers invest in their farm or conventional colleagues consider switching to organic – one of the decisive factors is the achievable income.


Involved Institutes

Contact

Institute of Organic Farming
Head of Institute
Institute of Farm Economics

Projects

StatusInstitutTitelBeginnEnde
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
FG
Bros on pasture 10 2021 2024
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
Farm economics in Organic Farming 7 2021 2025
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Digital organic control - Does it work? 2 2021 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
OL
Carbon Farming and climate labeling 12 2020 2022
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
ALL-Ready - The European Agroecology Living Lab and Research Infrastructure Network: Preparation phase 11 2020 2023
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
LandLessFood-green 10 2020 2024
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
MinimA - Quarter selective dry off in dairy cows 9 2020 2023
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Winter vetch as preceding crop to maize and as silage for pigs 9 2020 2025
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Remuneration for the environmental benefits of organic farming 5 2020 2023
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Costs and benefits of improved nutrient management strategies in organic vegetable production 1 2020 2022
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Mulch makes happy - weed regulation in silage maize cultivation 9 2019 2023
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
PPILOW 9 2019 2024
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Feeding silage from early-cut red clover to fattening pigs 6 2019 2023
Läuft Institut für Biodiversität
BD
MA
SoildiverAgro - Soil biodiversity enhancement in European agroecosystems 6 2019 2024
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Colorful chicken 3 4 2019 2021
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Optimization of intercropping for biomass production 3 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Cow-calf contact in dairy farming - how does it work? 2 2019 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
LandLessFood - concept 10 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
CowData - for a better understanding 9 2018 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
MA
Soils as Carbon Sink - Business Models for Climate Goals 9 2018 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Intake of grass-clover when sows are kept on pastur 7 2018 2021
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
VIROPLANT - New biological approaches to control diseases and pests of plants 6 2018 2021
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
EIP Tierwohl-Check (Betriebliche Eigenkontrollen für mehr Tierwohl in Schleswig-Holstein) 6 2018 2022
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
UNISECO - Understanding and Improving the Sustainability of Agro-ecological Farming Systems in the EU 5 2018 2021
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Piglet nest 5 2018 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
MIX-ENABLE - Grazing together: cattle and broilers 4 2018 2021
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
MA
Milk & Calf – Marketing of products from dairy farms practicing cow-calf-contact 1 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Development of an animal-friendly feeding system for horned goats 1 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Feasibility of animal welfare indicators in on-farm self-assessment 3 2017 2021
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Treated common vetch seeds for monogastrics 3 2017 2021
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Colorful chicken 2 2017 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Q Check: Animal welfare in dairy cow husbandry with a system 1 2017 2020
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
BWMAOL
On the way to 30 % organic farming 1 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Small grain legumes in organic feeds for pigs and poultry 6 2016 2021
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Fattening trial feed structure 4 2016 2016
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
Pasture based fattening of male dairy calves – an option for the future? 4 2016 2023
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
More iron for healthier piglets 2 2016 2017
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Mobile Chicken Research Center 1 2016 2023
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Pilot study with germinated vetch seeds fed to laying hens 10 2015 2016
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
OL
Accompanying research on the National Future Plan of Organic Farming 7 2015 2017
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
OL
Public benefits of organic agriculture for environment and society 7 2015 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
Politic support for organic farming - measures, strategies and farm-level perspectives 7 2015 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Organic Farming in Korea 7 2015 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
How you measure emissions from open stable systems 4 2015 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Making blue lupins more competitive 2 2015 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
CORYNE Methionin production 10 2014 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Management concept for dairy goat farmers - Stable Schools 9 2014 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
The animal as driver for changes in farm management 8 2014 2021
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
OL
Economic analyses of resource efficiency of farms 7 2014 2020
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Maize and beans in mixed cropping 4 2014 2020
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
What effects do grassland and grazing management have on cow health and welfare? 10 2013 2016
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Less antibiotics - higher mastitis risk? 9 2013 2023
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
International competitiveness of organic arable farming in Germany 3 2013 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Increasing goat's milk quality by reducing concentrate feeding 11 2012 2015
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Alternatives to castration 9 2012 2020
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Evaluation of the EU Organic Regulation 9 2012 2013
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
OL
Welfare friendly dairy farming – towards a result-oriented measurement and support 9 2012 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Grassland and phosphorous flows - mobilisation by growth 6 2012 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Evaluation of organic feedstuffs 3 2012 2019
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
BD
Reduced tillage for soil life 3 2012 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Clumsy Pigs: do organic sows also suffer from clinical lameness and joint injuries? 1 2012 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Green house gas impact of Norwegian milk 1 2012 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
More time with the mother - better for the calf? 11 2011 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Welfare and environmental aspects of a new concept for outwintering pens of suckler cows 11 2011 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Piglet feeding strategies 10 2011 2015
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Animal Health in Organic Farming - Publications between 1991 and 2011 7 2011 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
piglet castration 1 2011 2016
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Lamb rearing and production of goat kid meat 11 2010 2013
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Improve herd health - Implementation of "Stable Schools" in German organic dairy farms 10 2010 2013
Abgeschlossen Institut für Agrarklimaschutz
AK
OL
How much greenhouse gases do grass-clover crop sequences emit? 10 2010 2013
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
The future of grain legumes 3 2010 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Animal welfare aspects on electronic animal identification for goats 1 2010 2012
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Deworming only for individual animals - testing of thresholds in young cattle 1 2010 2012
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Evaluation of udder health of dairy goats 11 2009 2013
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Decision Trees for Deworming 11 2009 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Natural bedding material - a risk factor for organic dairy cows? 9 2009 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Compost against Rhizoctonia 7 2009 2009
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
XXL pigs 5 2009 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Feed less Food - concentrate reduced dairy goat keeping 1 2009 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Climate change impacts and sustainability of farming systems 12 2008 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Alternatives against the pollen beetle 9 2008 2012
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Optimization of spring- and winter pea cultivation by intercropping and a reduced intensity of soil tillage 8 2008 2013
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Compensatory growth 7 2008 2009
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Methionine in peas, beans and lupines – Leaf green and root length as selection criteria in plant breeding 4 2008 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Socio-economic studies about organic farming 1 2008 2015
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Impact of changing policy framework conditions on organic farming 10 2007
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Group suckling 9 2007 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
False flax oil – A fuel component for agriculture? 9 2007 2008
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Duroc portions 7 2007 2009
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Cows on organic farms - looked at through interdisciplinary glasses 7 2007 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Unpopular guest in potatoes: wireworms 4 2007 2009
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Production of beef with endangered cattle breeds in nature protection 4 2007 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Organic potatoes: Better and tastier 3 2007 2011
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Sensors show how dairy cows graze 1 2007 2010
Abgeschlossen Institut für Lebensverhältnisse in ländlichen Räumen
LV
BWWF
7-State-Evaluation: environment, economic growth, employment and life-quality in rural areas 11 2006 2017
Abgeschlossen Institut für Lebensverhältnisse in ländlichen Räumen
LV
BWWF
 7-state-evaluation 11 2006 2017
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Reduced efficacy of anthelmintic drugs for cattle on pasture? 2 2006 2009
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Crop: production systems und their economics 1 2006 2024
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Improving animal health through Animal Health Plans - example laying chicken production 12 2005 2008
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Prolonged suckling period 12 2004 2007
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Genotype-Environment-Interaction in organic pig fattening 9 2004 2007
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
100% organic feed for laying hens of different hybrids with rape cake and regional grain legumes 4 2004 2006
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Growing oil crops together with other crops 3 2004 2007
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Delicious chips and French fries made from organic potatoes 5 2003 2005
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Udder health affects milk quality in dairy sheep and goats 1 2003 2007
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Peas, lupins and partners in field trials 1 2003 2024
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Status Quo and validation of holistic methods for the differentiation of organically grown from conventionally grown food 5 2002 2007
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Competitiveness of organic beef 5 2002 2004
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
BW
Organic farming 2002 in Germany 3 2002 2004
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Keeping after dock and thistles 2 2002 2004
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
FAMACHA© color chart in the sheep and goat farming 1 2002 2005
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Control of endoparasites by Duddingtonia flagrans 9 2001 2004
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Improving animal welfare of goats 4 2001 2018
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Transforming rural communication 3 2001 2004
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
BD
Long term effects of organic farming systems 1 2001 2022
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
Monitring of natural biodiversity on the experimental station in Trenthorst estates since conversion to organic farming 1 2001 2025
Läuft Institut für Lebensverhältnisse in ländlichen Räumen
LV
BW
 What is the best way to evaluate Rural Development Programmes? 1 2001 2024
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Monitoring of organic support policies 1 2000
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Analyses of the economic situation of organic farming 1 1996
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Further development of the Thünen model network - Farm models 12 1995
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Shrub control with goats in protected biotopes 7 1993 2012

Publications

  1. 0

    Hülsbergen KJ, Schmid H, Chmelikova L, Rahmann G, Paulsen HM, Köpke U (2023) Umwelt- und Klimawirkungen des ökologischen Landbaus. 1. Auflage. Berlin: Verlag Dr Köster, 102 p, Weihenstephaner Schriften 16

  2. 1

    Zawalinska K, Smyrniotopoulou A, Balazs K, Böhm M, Chitea M, Florian V, Fratila M, Gradziuk P, Henderson S, Irvine K, Konstantidelli V, Krupin V, Latruffe L, Miksyte E, Miller D, Monteleone D, Polaschegg M, Schwarz G, Tzanopoulos J, Tzouramani I, et al (2022) Advancing the contributions of European stakeholders in farming systems to transitions to agroecology. EuroChoices 21(3):50-63, DOI:10.1111/1746-692X.12378

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065856.pdf

  3. 2

    Röös E, Mayer A, Muller A, Kalt G, Ferguson S, Erb K-H, Hart R, Matej S, Kaufmann L, Pfeifer C, Frehner A, Smith P, Schwarz G (2022) Agroecological practices in combination with healthy diets can help meet EU food system policy targets. Sci Total Environ 847:157612, DOI:10.1016/j.scitotenv.2022.157612

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065201.pdf

  4. 3

    Sanders J, Kuhnert H (2022) Analyse der wirtschaftlichen Lage ökologisch wirtschaftender Betriebe im Wirtschaftsjahr 2020/21. Braunschweig: Thünen-Institut für Betriebswirtschaft, 9 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064988.pdf

  5. 4

    Roux S, Höppner F, Böhm H, Holzgreve H, Wiedow D (2022) Andenlupine und Mais im Gemenge : Alternative für die Energiepflanzenproduktion. Landwirtsch Ohne Pflug(6):30-35

  6. 5

    Niedermayr A, Landert J, Albanito F, Carolus J, Desjeux Y, Heinrichs J, Hrabalova A, Jeanneaux P, Kantelhardt J, Latruffe L, Sanders J, Schaller L, Schwarz G (2022) Assessing farming systems in transition to agroecology. EuroChoices 21(3):48-49, DOI:10.1111/1746-692X.12359

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065855.pdf

  7. 6

    Linares Quero A, Iragui Yoldi U, Gava O, Schwarz G, Povellato A, Astrain C (2022) Assessment of the Common Agricultural Policy 2014-2020 in supporting agroecological transitions: A comparative study of 15 cases across Europe. Sustainability 14(15):9261, DOI:10.3390/su14159261

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065200.pdf

  8. 7

    Baldinger L, Aulrich K, Böhm H, Bussemas R, Höhne A, Rinke N (2022) Behandelte Saatwickenkörner als eiweißreiches Futter für Hühner und Schweine im Ökolandbau. Trenthorst: Thünen-Institut für Ökologischen Landbau, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/21, DOI:10.3220/PB1653378705000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064892.pdf

  9. 8

    Seith T, Beisecker R, Becker H, Wagner K, Schulz F, Warnecke S, Paulsen HM (2022) Beratungsansatz und -instrument zur Tiergerechtheit und Tiergesundheit - das Tierwohl-Tool Milchvieh. Thünen Rep 92:343-360, DOI:10.3220/REP1646034190000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064687.pdf

  10. 9

    Wagner K, Schulz F, Hinterstoißer P, Schüler M, Warnecke S, Paulsen HM (2022) Charakterisierung der Milchproduktion auf den Pilotbetrieben in Hinblick auf Milchleistungs- und Haltungsparameter. Thünen Rep 92:159-204, DOI:10.3220/REP1646034190000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064680.pdf

  11. 10

    Miller D, Irvine K, Nijnik M, Garcia B, Panoutsopoulos H, Martino G, Schwarz G (2022) Climate change and land use. 52 p SHERPA Discussion Paper, DOI:10.5281/zenodo.6671041

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065251.pdf

  12. 11

    Liebhardt P, Maxa J, Bernhardt H, Aulrich K, Thurner S (2022) Comparison of a conventional harvesting technique in Alfalfa and Red Clover with a leaf stripping technique regarding dry matter yield, total leaf mass, leaf portion, crude protein and amino acid contents. Agronomy 12:1408, DOI:10.3390/ agronomy12061408

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065029.pdf

  13. 12

    Witten S, Aulrich K (2022) Concept note: in vitro multi-enzyme approach to estimate crude protein and amino acid digestibility in grains for broilers. Organic Agric 12(2):259-266, DOI:10.1007/s13165-022-00388-0

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064840.pdf

  14. 13

    Miller D, Legras S, Barnes A, Cazacu M, Gava O, Helin J, Irvine K, Kantelhardt J, Landert J, Latruffe L, Mayer A, Niedermayr A, Povellato A, Schaller L, Schwarz G, Smith P, Vanni F, Vedrine L, Viaggi D, Vincent A, Vlahos G (2022) Creating conditions for harnessing the potential of transitions to agroecology in Europe and requirements for policy. EuroChoices 21(3):72-79, DOI:10.1111/1746-692X.12374

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065871.pdf

  15. 14

    Ambrosius FHW, Kramer MR, Spiegel A, Bokkers EAM, Bock BB, Hofstede GJ (2022) Diffusion of organic farming among Dutch pig farmers: An agent-based model. Agric Syst 197:103336, DOI:10.1016/j.agsy.2021.103336

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064441.pdf

  16. 15

    Hvarregaard Thorsoe M, Iversen SV, De Notaris C, Trkulja I, Rodel Berg T, Fosselle S, Bijttebier J, Kohler E, Godel B, Avila Castuera JM, Jonasz G, Krywoszynska A, Schwarz G (2022) Drivers of agroecology transition : ALL-Ready Project Deliverable 2.3 : ALL-Ready - The European Agroecology, Living Lab and Research Infrastructure Network: preparation phase. 111 p

  17. 16

    Höhne A, Aulrich K, Witten S, Bussemas R, Baldinger L (2022) Effect of common vetch (Vicia sativa L.) seeds in organic diets for broiler chickens: acceptance and precaecal digestibility of crude protein and amino acids from raw, germinated and ensiled vetches. Anim Feed Sci Technol 294(Dez. 2022):115506, DOI:10.1016/j.anifeedsci.2022.115506

  18. 17

    Wagner K, Brinkmann J, March S, Hinterstoißer P, Schulz F, Schüler M, Warnecke S, Paulsen HM (2022) Einfluss der Wirtschaftsweisen auf die Tierwohlsituation in den Milchviehbetrieben auf Basis des Welfare Quality® Protokolls. Thünen Rep 92:227-247, DOI:10.3220/REP1646034190000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064685.pdf

  19. 18

    Rinke N, Böhm H (2022) Einfluss des Gemengeanbaus verschiedener Körnerleguminosen auf die photosynthetisch-aktive Strahlung (PAR) im Bestand und die Unkrautunterdrückung unter Bedingungen des ökologischen Landbaus. Julius Kühn Arch 468:456-460, DOI:10.5073/20220125-060136

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065297.pdf

  20. 19

    Schwarz G, Vanni F, Miller D, Helin J, Prazan J, Albanito F, Fratila M, Galioto F, Gava O, Irvine K, Landert J, Linares Quero A, Mayer A, Monteleone D, Muller A, Röös E, Smyrniotopoulou A, Vincent A, Vlahos G, Zilans A (2022) Exploring sustainability implications of transitions to agroecology: a transdisciplinary perspective. EuroChoices 21(3):37-47, DOI:10.1111/1746-692X.12377

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065854.pdf

  21. 20

    Harms G, Wiskandt J, Bussemas R, Werner D (2022) Ferkelverluste: So helfen Videokameras im Schweinestall [online]. Top agrar, zu finden in <https://www.topagrar.com/schwein/news/ferkelverluste-so-helfen-videokameras-im-schweinestall-13245514.html> [zitiert am 06.01.2023]

  22. 21

    Schmid H, Paulsen HM, Hülsbergen KJ (2022) Generaldiskussion, Schlussfolgerungen und Ausblick. Thünen Rep 92:495-505, DOI:10.3220/REP1646034190000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064690.pdf

  23. 22

    Miesorski M, Barth K (2022) Geringeres Risiko für Kälber : Kühe schützen vor Parasiten. Bio Land(1):36-38

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064500.pdf

  24. 23

    Schmid H, Paulsen HM, Wagner K, Warnecke S, Hinterstoißer P, Schulz F, Schüler M, Chmelikova L, Anke S, Sanders J, Stieglitz I von, Schröder K, Beisecker R, Seith T, Becker H, Hülsbergen KJ (2022) Gesamtbetriebliche Optimierung der Ressourceneffizienz und des Tierwohls in den Pilotbetrieben. Thünen Rep 92:361-437, DOI:10.3220/REP1646034190000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064688.pdf

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    Strohm-Lömpcke R, Riedel J, Nieberg H (2002) Praxiseinführung des Anbaukonzeptes Weite Reihe für eine umweltgerechte Getreideproduktion unter besonderer Berücksichtigung des Qualitätsaspektes bei Backweizen : betriebswirtschaftliche Analyse. Braunschweig: FAL, V, 48 p, Arbeitsber Inst Betriebswirtsch Agrarstruktur Ländl Räume 02/4

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/bitv/zi028037.pdf

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    Rahmann G, Ashworth SW, Boutonnet JP, Brunori G, Papadopollos I (2001) Opportunities and barriers for niche marketing of lamb in European LFAs based on consumer attitudes to product quality. Agrarwirtschaft 50(5):293-301

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    Nieberg H (1995) Produktionstechnische und wirtschaftliche Folgen der Umstellung auf ökologischen Landbau : Ergebnisüberblick über die ersten vier Untersuchungsjahre der ökonomischen Begleitforschung zum EG-Extensivierungsprogramm. Braunschweig: FAL, IX, 51 p, Arbeitsber Inst Betriebswirtsch 95/02

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