Institute of

Organic Farming

Organic Pig Produktion

Consumers of organic produced pork expect that it is eco- and animal-friendly produced and of improved taste and flavour. The corresponding process and product qualities can only be met with the help of respective production systems in piglet production and in pig fattening. But there exists still a gap between expectations and reality. The research of the Thünen-Institute of Organic Farming wants to fill this gap.

System related research focuses on environmentally sound production systems which also guarantee animal welfare. The research on production systems in piglet production and in pig fattening aims at performance, animal health, animal losses, behaviour, and emissions concerning sows, piglets, and growing-finishing pigs.

It is the aim of the Institute’s research to generate rationally based knowledge for the whole value chain and politics to develop the whole sector.

Wesentliche Handlungsfelder beziehen sich auf Mängel sowohl in der Prozess- wie auch Produktqualität und bei entsprechender Kombination beider auf eine daraus resultierende unbefriedigende Wirtschaftlichkeit. Bei einer Systembetrachtung der Schweinehaltung besteht wesentlicher Forschungsbedarf hinsichtlich ihrer Umweltwirkungen und Tiergerechtheit. Auf die Ebene der Produktionsverfahren heruntergebrochen, stehen Fragen in der Ferkelerzeugung und in der Schweinemast zu den biologischen Leistungen, der Tiergesundheit, den Verlusten, dem Verhalten und dem Emissionsgeschehen bei Sauen, Ferkeln und Mastschweinen im Mittelpunkt.

Ziel der Arbeit ist die Generierung von rational basierten Erkenntnissen, die der gesamten Wertschöpfungskette bis hin zur Politik zur Verfügung gestellt werden und für die Weiterentwicklung des Sektors genutzt werden können.

Organic Piglet Production

In organic piglet production, considerable optimisation work remains to be done concerning process quality. Projects focus on keeping & feeding, animal welfare & behaviour, and performance of lactating sows, as well as suckling and rearing piglets.


Organic Pig Fattening

In organic pig fattening, considerable optimisation work remains to be done concerning process quality as well as product quality. Projects focus on the integration of growing-finishing pigs into the organic farming system in terms of choice of the genotype, diets of 100% organic origin and waiving of castration concerning performance, carcass & meat quality, health status, loss rates, and emissions.


Laufende Projekte zur Schweinehaltung

Abgeschlossene Projekte zur Schweinehaltung